Hyppää sisältöön

Kasvuohjelma vauhdittamaan terveys- ja hyvinvointialan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 3.4.2024 13.22
Kolumni

Suomi kohtaa monimutkaisia terveyden ja hyvinvoinnin globaaleja haasteita, kuten väestön ikääntymistä ja sote-ammattilaisten työvoimapulaa. Niiden ratkaiseminen vaatii yhteistyötä ja rohkeutta toimia uudella tavalla sekä tehokkaita ja konkreettisia keinoja. Suomella on mahdollisuus olla edelläkävijä ja toimia merkittävässä roolissa haasteiden ratkaisijana.

Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt terveys- ja hyvinvointialan kasvuohjelman. Ohjelman tavoitteena on, että tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimijat tuntevat Suomen terveys- ja hyvinvointialan houkuttelevana kohteena. Lisäksi tavoitteena on edistää suomalaisten terveysalan yritysten pääsyä kansainvälisille markkinoille. Tämä edistää Suomen terveys- ja hyvinvointisektorin tuottavuutta sekä vahvistaa maabrändiä huipputeknologian edelläkävijänä. 

Kasvuohjelma on konkreettinen teko Suomen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan vahvistamiseksi. Ohjelman tarkoituksena on kirittää tuotekehitystä, skaalautuvuutta ja kansainvälisyyttä. Kasvuohjelmassa tehdään yhteistyötä kansallisesti sekä kansainvälisesti ja jaetaan yhteiset intressit hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. 

Kasvuohjelma on osa hallitusohjelmaa ja jatkoa työ- ja elinkeinoministeriön vuodesta 2014 koordinoimalle Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategialle.

Ohjelma on kutsu yhteistyöhön

Terveyden ja hyvinvoinnin kasvuohjelma ei ole kuitenkaan vain hallitusohjelman mukainen suunnitelma. Se on kutsu rakentamaan yhdessä parempaa terveydenhuoltoa, kasvua ja kilpailukykyä. Ohjelma on mahdollisuus kaikille toimijoille start-upeista yrityksiin ja korkeakouluista hyvinvointialueisiin määritellä tarpeita, testata ja kehittää yhdessä.

Kasvuohjelma auttaa hyvinvointialueita kehittämään uusia sisältöjä ja luomaan taloudellista kasvua. Ohjelma tuo mahdollisuuden innovoida yhdessä merkittäviä ratkaisuja palvelujen saatavuuteen, vaikuttavuuteen, tutkimusperustaisuuteen, kustannustehokkuuteen, sujuvoittamiseen ja henkilöstöpulaan. 

Tule mukaan sidosryhmätilaisuuksiin ja luomaan terveyden ja hyvinvoinnin tulevaisuutta

Eri toimijoilla on nyt mahdollisuus tulla mukaan vaikuttamaan todellisiin haasteisiin ja tuottaa merkittäviä etuja taloudellisesti, yhteiskunnallisesti ja globaalisti. Terveyden- ja hyvinvoinnin kasvuohjelma kutsuu kaikki eritaustaiset toimijat mukaan valmistelemaan ohjelman toimeenpanosuunnitelmaa vuosille 2024–2027. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä maalis-kesäkuussa 2024.

Yhteisestä valmistelua tehdään viidessä alueellisessa sidosryhmätilaisuudessa, jotka järjestetään Helsingissä, Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Oulussa.

Kasvuohjelma kulmillasi:

  • 26.4.2024 Oulu
  • 7.5.2024 Turku
  • 8.5.2024 Tampere
  • 15.5.2024 Kuopio
  • 29.5.2024 Helsinki

Yhdessä luomme parempaa terveyden ja hyvinvoinnin tulevaisuutta – tule mukaan.

 

Ohjelmajohtaja Päivi Sillanaukee
sosiaali- ja terveysministeriö

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Jonna Kääriäinen, [email protected]

Terveys- ja hyvinvointialan kasvuohjelma