Hyppää sisältöön

STM ja THL tiedottavat
Koronavirusepidemian tilannearvio julkaistu

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 15.5.2020 15.52
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama tilannekuva- ja mallinnusryhmä seuraa koronavirusepidemian hybridistrategian vaikuttavuutta epidemiologisten, lääketieteellisten ja toiminnallisten mittareiden avulla.

Ryhmä julkaisi tänään ensimmäisen viikkoraporttinsa.

Tilannearvion mukaan Suomessa koronavirusepidemia on hidastunut merkittävästi verrattuna huhtikuun alun tilanteeseen. Viikoittain tartuntatautirekisteriin ilmoitettavat keskimääräiset tapausmäärät ovat laskeneet jo yli kuukauden ajan. Koronaviruksen arvioitu tartuttavuusluku on välillä 0.60-0.85. Tämä tarkoittaa, että epidemia ei koko maan tasolla enää kasva.

Mittareiden avulla muutokset havaitaan ajoissa

Hybridistrategian vaikuttavuutta seurataan tarkasti. Tavoitteena on, että seurantamittareiden avulla epidemiassa tapahtuvat muutokset havaitaan ja niihin voidaan reagoida ajoissa.

Epidemiologisia mittareita ovat viikon keskiarvo uusien tapausten ilmaantuvuudessa (tapauksia/100000 väestö), parantuneiden arvioitu määrä sekä tartuttavuusluku. Lääketieteellisiä mittareita ovat sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden lukumäärä, uusien sairaalahoito- ja tehohoitojaksojen ennustettu määrä sekä kuolleisuus ja sen muutokset.

Toiminnallisia mittareita on kaksi: testien määrä / 100000 väestö ja positiivisten osuus testatuista epäillyistä (%)

Linkit

Lisätietoja

Johtaja Mika Salminen, [email protected], ja ylilääkäri Taneli Puumalainen, [email protected] (epidemiatilanne) Professori Kari Auranen, [email protected] (ennustemallit) Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki, [email protected] (tilannekuva- ja mallinnusryhmä)