Hyppää sisältöön

STM ja THL tiedottavat 
Koronavirustartuntojen määrä on kasvanut merkittävästi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 15.10.2020 10.50
Tiedote

Uusien koronavirustartuntojen määrä on Suomessa noussut merkittävästi viimeisen kuukauden aikana. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on kasvanut yli kaksinkertaiseksi syyskuun lopun tilanteeseen verrattuna. 

Tartuntojen ikäjakauma ei ole juurikaan muuttunut: viikolla 41 kaikista tapauksista yli  80 prosenttia on todettu alle 50-vuotiailla ja miltei 60 prosenttia alle 30-vuotiailla. Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 1,30 - 1,55 (90 prosentin todennäköisyysväli).

Valtakunnallinen tapausilmaantuvuus oli viikon 41 aikana 27,7 tapausta /100 000 asukasta.

Tänään julkaistu epidemian seurantaraportti sekä edelliset raportit ovat THL:n sivuilla:

Osa alueista epidemian kiihtymisvaiheessa

Epidemiologinen tilannekuva on jaettu kolmeen vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja le-viämisvaihe. Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta ovat raportoineet olevansa kiihty-misvaiheessa. Vaasan sairaanhoitopiiri on raportoinut olevansa leviämisvaiheessa. 

Valtaosa uusista tartunnoista on tälläkin viikolla todettu Helsingin ja Uudenmaan sekä Vaasan sairaanhoitopiirien alueilla. 

Tartunnanlähde tiedossa noin puolessa tartunnoista

Viikolla 41 (5.10.-11.10.2020) valtaosa uusista tartunnoista oli edelleen peräisin kotimaasta ja vain pieni osa (alle 5 prosenttia) ulkomailta. Ulkomailla tapahtuneet tartunnat aiheuttivat vain yksittäisiä jatkotartuntoja Suomessa. Noin neljännes koko maan uusista tartunnoista todettiin jo karanteenissa olevilta henkilöiltä.

Tartunnanlähde jäi valtakunnallisesti epäselväksi noin puolessa tartunnoista. Suurin osa epäselvistä tartunnoista raportoitiin Helsingin ja Uudenmaan sekä Vaasan sairaanhoitopiirien alueilta. Muualla maassa epäselvien tartunnanlähteiden osuus kaikista tartunnoista oli noin 20-25 prosenttia.

Tartunnoista, joista tartunnanlähde saatiin selvitettyä, noin neljännes tapahtui perhepiirissä ja noin viidennes työpaikoilla ja harrastuksissa.

Joukkoaltistumisia sosiaali- ja terveydenhuollon yksikössä, kuten hoitokodeissa tai terveydenhuollon yksiköissä, raportoitiin seitsemässä sairaanhoitopiirissä. 

Kaikista raportoiduista joukkoaltistumisista noin puolet tapahtui päiväkodeissa tai oppilaitoksissa, mutta nämä ovat edelleen aiheuttaneet vain yksittäisiä jatkotartuntoja. Joistain ravintoloissa, baareissa tai yökerhoissa sekä yksityistiloissa pidetyissä kokoontumisissa tapahtuneista joukkoaltistustilanteista on raportoitu runsaasti jatkotartuntoja.

Paikalliset ja alueelliset toimet nyt ratkaisevia

Kaikki uusien tapausten tartuntaketjut pyritään jäljittämään huolellisesti ja ehkäisemään uusia tartuntoja siten mahdollisimman tehokkaasti. Useat paikalliset tartuntaryppäät on saatu hallintaan nopean jäljittämisen ja tehokkaasti kohdennettujen torjuntatoimien ansiosta. 

Koronavirus tarttuu varsinkin pidemmässä lähikontaktissa tehokkaasti. Sosiaalisiin tapahtumiin ei tule osallistua edes lieväoireisena, vaan tulee välttää kontakteja muihin ihmisiin ja hakeutua mahdollisimman pian testiin. 

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Lähikontaktien vähentäminen on epidemiatilanteessa tärkeää myös terveille ihmisille. Jos lähikontakteja ei voi välttää, on suositeltava käyttää kasvomaskia.

Epidemiaa torjutaan tartuntatautilain nojalla ensisijaisesti paikallisin ja alueellisin toimenpitein. Alueelliset torjuntatoimet ovat avainasemassa tartuntojen leviämisen estämiseksi, jotta tilanteen eteneminen saadaan pysäytettyä.

Lisätietoja 

Taneli Puumalainen, ylilääkäri, THL, [email protected] (epidemiatilanne)
Simopekka Vänskä, erikoistutkija, dosentti, [email protected] (ennustemallit) 
Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategiajohtaja, STM, [email protected] (tilannekuva- ja mallinnustyöryhmä)
 

Sivun alkuun