Hyppää sisältöön

Lapsi- ja perheystävällinen yhteiskunta on työhyvinvoinnin perusta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.11.2024 10.52
Kolumni
Kuvassa ministerit Kaisa Juuso, Sanni Grahn-Laasonen ja Arto Satonen

Työn ja vapaa-ajan tasapaino on tärkeää etenkin lapsiperheissä. Pikkulapsivaihe osuu usein samaan aikaan työelämän ruuhkaisimpien vuosien kanssa. Työ tarjoaa sekä toimeentuloa että merkityksellisyyttä, mutta toisinaan se voi johtaa myös uupumukseen ja riittämättömyyden kokemuksiin.

Tutkimusten mukaan suomalaiset lapsiperheet ovat pääosin onnellisia. Silti perheiden jaksamiseen ja tukeen on tärkeää kiinnittää parempaa huomiota muun muassa kehittämällä työelämää joustavammaksi ja perheystävällisemmäksi.

Työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen haasteet kasautuvat edelleen enemmän äideille. He vastaavat usein suuremmasta osasta kodin arjen asioista silloinkin, kun kumpikin vanhempi on palannut työelämään. Työn ja perheen yhteensovittaminen on näin ollen merkittävä kysymys myös sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan raskaus- ja perhevapaasyrjintä on myös yleistä: joka neljäs raskaana oleva kokee työelämässä raskaussyrjintää. Hallitus onkin sitoutunut vähentämään raskaus- ja perhevapaasyrjintää. Asiaa vie eteenpäin työryhmä, jonka näkemyksen pohjalta hallitus lähtee edistämään syrjintää ehkäiseviä toimia laaja-alaisesti.

Suomessa oli vuoden 2023 lopussa yhteensä 550 183 lapsiperhettä. Työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen kysymyksiä ratkotaan siis päivittäin yli 500 000 kodissa. Vastaukset ratkottaviin kysymyksiin eivät kuitenkaan synny yksinomaan keittiön pöydän ääressä taikka omien sosiaalisten turvaverkkojen avulla.

Kun vanhemmat pohtivat esimerkiksi perhevapaiden käyttöön ja työelämään liittyviä asioita, vaikuttaa valintoihin paitsi tarjolla olevan varhaiskasvatuksen laatu ja saatavuus, myös työpaikkojen toimintakulttuuri. Jokaisen työnantajan tulisikin pohtia, miten oman työyhteisön henkilöstöpolitiikka ja työkäytännöt huomioivat työntekijöiden erilaiset perhetilanteet. Mahdollistaako työpaikan kulttuuri esimerkiksi työn sisällön ja työajan joustoa silloin, kun joustoa tarvitaan?

Lapsia on lähes 40 prosentissa kaikista suomalaisista perheistä. Perheystävällisissä työyhteisöissä on näin ollen kysymys merkittävästä työvoiman veto- ja pitovoimatekijästä. Mikäli työn ja perheen yhteensovittaminen muodostuu työpaikan joustamattomien käytäntöjen vuoksi mahdottomaksi, osaava työvoima tulee äänestämään jaloillaan.

Kun työpaikoilla huomioidaan työntekijöiden arjen osa-alueet kokonaisvaltaisesti, tuemme samalla myös lasten kasvua ja kehitystä. Työelämän liiallinen kuormitus näyttäytyy lapsille vanhemman poissaolevuutena ja kireytenä. Perheiden hyvinvointi säteilee positiivisella tavalla myös työhyvinvointiin. Yhteiset hetket lasten kanssa ovat tärkeä vastapaino työelämän arkeen.

Perjantaina 22.11.2024 vietämme seitsemättä kertaa lapsiasiavaltuutetun toimiston ja lastensuojelun keskusliiton järjestämää Lapset mukaan töihin -päivää. Teemapäivän aikana lasten on mahdollista tutustua eri ammatteihin ja heille tärkeiden aikuisten arkeen. Työnantaja saa teemapäivän aikana tuntumaa työntekijöidensä perhe-elämään. Monissa työpaikoissa lasten antamat ideat ovat herättäneet myös uusia ideoita työpaikan käytäntöjen kehittämiseen.

Myös me valtioneuvostossa ja sosiaali- ja terveysministeriössä osallistumme Lapset mukaan töihin –päivään. Kannustamme työpaikkoja osallistumaan teemapäivään ja toivotamme sekä lapsille että aikuisille hauskoja yhteisiä hetkiä!

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen

Työministeri Arto Satonen