Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Lasten ja nuorten mielenterveys on meidän kaikkien mielenterveyttä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 6.10.2021 14.35
Kolumni

Maailman mielenterveyspäivää vietetään 10.10. Ensimmäistä kertaa päivää juhlistettiin vuonna 1992. Tuolloin päivän päätapahtuma oli kahden tunnin suora satelliittilähetys televisiostudioilta Floridan Tallahasseesta. Ohjelmassa esiintyivät maailman mielenterveysjärjestö World Federation for Mental Healthin johtokunnan jäsenet, ja lisäksi mukaan otettiin puhelinyhteydellä osallistujia ympäri maailman.

Tarkoin valmistellun tilaisuuden tavoitteena oli lisätä tietoisuutta mielenterveysasioista ja tarjota yleisölle opastusta mielenterveyteen liittyvissä kysymyksissä.

Ensimmäisen mielenterveyspäivän järjestelyt kuulostavat nyt tuulahdukselta kadonneesta maailmasta. Viestinnän tavat ovat kolmessa vuosikymmenessä mullistuneet. Televisiolähetysten tilalle ovat varsinkin lasten ja nuorten kohdalla tulleet sosiaalisen median sovellukset ja kanavat. Kaikki tarpeellinen tuntuu löytyvän Snapchatista, Youtubesta ja Discordista.

Myös mielenterveydestä puhuminen on muuttunut. Mielenterveyden ongelmiin liittyvää stigmaa on kolmessa vuosikymmenessä saatu häivytettyä. Mielenterveystaitoja opetetaan kouluissa, ja nuoret osaavat paremmin tunnistaa, milloin hakea apua. Mielenterveydestä puhuminen on valtavirtaistunut, ja hyvä niin.

Silti varsinkin nuorten mielenterveys ja mielenterveyspalvelujen riittämättömyys puhuttavat julkisessa keskustelussa kovasti. Apua ei saa riittävästi matalalla kynnyksellä, ja terapiaan on pitkät jonot. Havainnot ovat oikeita: sote-palveluja todella tulee kehittää, ja niitä tulee olla riittävästi. 

Maailman muutokseen ei kuitenkaan millään yksittäisellä palvelulla pystytä vastaamaan. Lasten ja nuorten mielenterveys muuttuvassa maailmassa rakentuu väistämättä meidän aikuisten arjen ja mielenmaiseman näköiseksi.

On meidän kaikkien tehtävä tarjota lapsille parhaat mahdolliset eväät mielen hyvinvointiin. Maailman mielenterveyspäivänä, niin kuin jokaisena muunakin päivänä, on hyvä pysähtyä miettimään, miten hoidamme tätä tehtävää.

Suojelemmeko lapsuutta, ymmärrämmekö nuoruutta? Edistämmekö jakolinjoja, vai vahvistammeko luottamusta muihin? Pysymmekö sinnikkäästi toistemme rinnalla myös hermoja raastavan keskeneräisyyden ja epätäydellisyyden hetkinä? Uskallammeko kieltäytyä enemmästä ja pysähtyä sen äärelle, mitä jo on? 

Mielenterveyspäivän teemana on tänä vuonna yhdenvertaisuus. Maailma on muuttunut ja tuonut sote-työntekijät myös Snapchatiin, Youtubeen ja Discordiin. Näin tavoitetaan lapsia ja nuoria, joita aiemmin on ollut vaikea tavoittaa.

Palvelujen monimuotoisuus lisää niiden yhdenvertaista saavutettavuutta. Ollaan iloisia somesta ja tästä turbulentista, monisyisestä maailmastamme. Muistetaan samalla, että lasten ja nuorten mielenterveys lepää meidän aikuisten käsissä, ja otetaan tämä tärkeä tehtävä rohkeasti vastaan.

Riina-Maria Leskelä
erityisasiantuntija

 
Sivun alkuun