Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Genomförandet av trafikförsäkringsdirektivet  - arbetsgruppens betänkande på remiss

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 30.1.2023 12.52 | Publicerad på svenska 31.1.2023 kl. 12.45
Pressmeddelande 4/2022

Den arbetsgrupp som bereder det nationella genomförandet av trafikförsäkringsdirektivet begär utlåtanden om betänkandet 30.1.-26.3.2023. Arbetsgruppen utarbetade sitt betänkande i form av en regeringsproposition. Syftet med propositionen är att genomföra de nya bestämmelserna i direktivet. 

Social- och hälsovårdsministeriet tillsatte den 13 januari 2022 en arbetsgrupp med uppgift att bereda lagstiftningen för det nationella genomförandet av trafikförsäkringsdirektivet. Nu är arbetsgruppen klar med betänkandet. 

Det föreslås att tillämpningsområdet för trafikförsäkringslagen preciseras så att det motsvarar direktivets definition av användning av ett fordon. Trafikförsäkringslagens definition av fordon ändras så att långsamma och lätta fordon i fortsättningen inte omfattas av definitionen av fordon.

Försäkringsskyldigheten i fråga om fordon som förs in från ett annat EES-land ska preciseras så att den motsvarar bestämmelserna i direktivet. De skadehistorieuppgifter som hänför sig till trafikförsäkringen ska i fortsättningen ges på ett enhetligt formulär för intyg om skadehistorik. Även ansvarsfördelningen när det gäller skador som orsakas av fordonskombinationer ska preciseras. 

Det föreslås att en skadelidande som har bostadsort i Finland ska kunna framställa sitt ersättningsanspråk till Trafikförsäkringscentralen, om det ersättningsansvariga försäkringsbolaget är insolvent. Det föreslås att det till trafikförsäkringslagen fogas bestämmelser om de tidsfrister inom vilka Trafikförsäkringscentralen ska behandla ersättningsanspråk samt om centralens uppgifter och tillgång till information som insolvensorgan. 

I propositionen föreslås också vissa ändringar som görs utifrån nationella utgångspunkter. Personskador som orsakats föraren av ett fordon som deltagit i en tävling eller grenspecifik träning ska inte längre ersättas från försäkringen för fordonet i fråga. 

Arbetsgruppens betänkande är samstämmigt. 

Mer information:

Milla Mustamäki, konsultativ tjänsteman, [email protected]

 
Sivun alkuun