Hyppää sisältöön

Lintuinfluenssarokotetta tarjotaan tartuntariskissä oleville

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 13.6.2024 15.07
Tiedote
naurulokki

Lintuinfluenssarokotetta tarjotaan henkilöille, jotka voivat altistua lintuinfluenssalle. Rokotukset on tarkoitus aloittaa mahdollisimman pian.

Suomeen toimitetaan rokotteita osana EU:n yhteishankintaa, johon osallistuu 15 maata. Puitesopimuksen on allekirjoittanut jäsenmaiden puolesta EU:n terveyshätätilanteiden valmiusviranomainen (HERA). 

Lintuinfluenssarokotteen on kehittänyt Seqirus UK Ltd -niminen lääkeyritys ja sitä koskeva hankintasopimus on voimassa neljä vuotta. Yhteishankintaan osallistuvat maat tilaavat rokotteita kansallisen tarpeen mukaisesti. 

Rokotteilla suojataan turkistarhojen ja siipikarjatilojen työntekijöitä sekä virkaeläinlääkäreitä

Lintuinfluenssarokotteet on tarkoitettu siipikarjan ja turkiseläinten parissa työskenteleville, eläinlääkäreille ja muille, joilla on korkea riski saada lintuinfluenssatartunta. THL määrittää riskiarvion perusteella ryhmät, joille suositellaan rokotteen ottamista. Rokotteilla pyritään torjumaan lintuinfluenssatartuntoja ja vakavia tautimuotoja. 

THL tiedottaa lintuinfluenssarokotuksista tarkemmin lähiaikoina. Rokotusten järjestämisestä ja paikallisesta viestinnästä vastaavat hyvinvointialueet ja rokotteiden turvallisuusseurannasta Fimea ja THL. 

Lintuinfluenssa tarttuu heikosti ihmiseen

A(H5N1)-lintuinfluenssaa on esiintynyt runsaasti luonnonvaraisissa linnuissa koko Euroopassa vuosina 2020–2023. Suomessa todettiin vuoden 2023 kesällä poikkeuksellisen laajalti A(H5N1)-viruksen aiheuttamia luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia ja tartuntoja tarhatuissa turkiseläimissä. 

Suomessa ei ole toistaiseksi todettu ihmisten lintuinfluenssatartuntoja. Tartunnan voi saada sairastuneista tai kuolleista eläimistä tai niiden eritteistä.  Lintuinfluenssavirus tarttuu heikosti ihmiseen, ja tartuntatapauksia todetaan ylipäätään hyvin harvoin. 

Ruokavirasto seuraa lintuinfluenssan esiintymistä Suomen luonnonvaraisissa linnuissa ja torjuu taudin leviämistä eläintiloilla.

Lisätietoja:

osastopäällikkö Taneli Puumalainen, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 163 280, taneli.puumalainen(at)gov.fi 

asiantuntijalääkäri Anniina Virkku, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, p. 029 524 8231, anniina.virkku(at)thl.fi