Hyppää sisältöön

Maailman potilasturvallisuuspäivän teemana on tänä vuonna diagnostiikka

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 16.9.2024 9.11
Tiedote

Maailman terveysjärjestö WHO on valinnut tämän vuoden Maailman potilasturvallisuuspäivän teemaksi diagnostiikan. Diagnostiikalla tarkoitetaan niitä keinoja, joiden avulla ihmisen terveydentilaa selvitetään. Maailman potilasturvallisuuspäivää vietetään vuosittain 17. syyskuuta. Suomessa päivää vietetään asiakas- ja potilasturvallisuuspäivänä.

WHO on määritellyt päivän tarkoitukseksi potilaiden, ammattilaisten, tutkijoiden sekä päättäjien tietoisuuden lisäämisen potilasturvallisuudesta. Sitoutuminen terveydenhuollon turvallisuuden parantamiseen on kaikkien yhteinen asia.

Oikea diagnoosi on turvallisuuden tae

Päivän teema vaihtuu vuosittain. WHO on valinnut tämän vuoden teemaksi ”Improving diagnosis for patient safety” ja sloganiksi ”Get it right, make it safe!” Suomeksi ne on käännetty “Lisää potilasturvallisuutta diagnostiikkaa parantamalla” ja sloganina “Oikea diagnoosi on turvallisuuden tae”. 

Diagnostiikalla on merkittävä rooli oikea-aikaisen hoidon saamisessa ja oikean hoidon määrittelyssä. 

Vaikka ammattilaiset usein tekevät diagnosointiin liittyvät käytännön mittaukset ja tutkimukset, on myös potilaalla tärkeä rooli: hänen täytyy valmistautua tutkimuksiin oikein. Potilasta onkin ohjattava ymmärrettävästi ja varmistettava, että kaikilla on yhteinen käsitys siitä, mitä ollaan tekemässä. 

Oranssi on päivän väri 

Päivän päätapahtuma on tänä vuonna seminaari ”Improving diagnosis for patient safety”, joka järjestetään Helsingissä yhteistyössä HUS Diagnostiikkakeskuksen kanssa tiistaina 17.9. klo 12-16. Seminaariin voi osallistua myös etänä. 

Teemapäivää juhlistetaan eri tavoin ympäri Suomea. Oranssilla valaistaan rakennuksia ja maamerkkejä. Viikon aikana sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat pitävät luentoja ja koulutuksia sekä pukeutuvat oranssiin. 

Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen verkkosivulla Maailman potilasturvallisuuspäivä 17.9.2024 kerrotaan lisää tapahtumista ja päivän vietosta. 

Lisätietoja

Ylilääkäri Sami Heistaro, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 02951 63321,  [email protected] 
Palvelupäällikkö Jaana Kalliokoski, Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus, p. 040 542 4803, [email protected]

Sosiaalisessa mediassa:
#WorldPatientSafetyDay
#AsiakasJaPotilasturvallisuuspäivä
#KlientOchPatientsäkerhetsdagen