Hyppää sisältöön

Muutoksia sairausvakuutusmaksuihin, sairauspäivärahan määräytymiseen sekä säästöjen ohjaamiseen valtiolle ja kunnille

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 5.12.2024 14.34
Tiedote

Sairausvakuutuslakiin tehdään sairauspäivärahan määräytymistä ja sosiaaliturvarahastojen säästöjen ohjaamista koskevia muutoksia. Samassa yhteydessä vahvistetaan sairausvakuutuksen maksuprosentit vuodelle 2025.

Valtion, vakuutettujen ja työnantajien rahoitusosuudet sairausvakuutuksen kustannuksista muuttuvat

Sairaanhoitovakuutuksen   ja työtulovakuutuksen menojen rahoittamiseen kohdistuvat valtion, vakuutettujen ja työnantajien rahoitusosuudet muuttuvat vuoden 2025 alusta lukien (kanavointiratkaisu).  Sairausvakuutuslain mukaisesta valtion perusosuudesta päivärahaetuus- ja kuntoutusrahakuluissa luovutaan.

Muutokset liittyvät hallituksen kokonaissäästötavoitteeseen velkasuhteen taittamiseksi, mikä edellyttää sosiaaliturvarahastoihin kohdistuvien säästöjen täysimääräistä kanavointia. Ilman kanavointia veronluonteiset   sosiaalivakuutusmaksut olisivat laskeneet, mikä pienentäisi julkisen talouden tuloja, eikä valtion ja kuntien velkaantuminen olisi vähentynyt tavoitellusti.

Vuoden 2025 alusta lukien sairaanhoitovakuutuksen rahoitusosuus on vakuutetuilta 48,6 prosenttia. Valtion osuus rahoituksesta on 51,4 prosenttia. Lisäksi rajat ylittävän sairaanhoidon kulut katetaan valtion varoista siltä osin kuin ulkomailta saadut kulujen korvaukset eivät niitä kata.

Työnantajien rahoitusosuus sairausvakuutuksen työtulovakuutuksesta nousee 68 prosenttiin vuonna 2025. Palkansaajien ja yrittäjien rahoitusosuutta alennetaan 32 prosenttiin.

Vakuutettujen ja työnantajien sairausvakuutusmaksut nousevat

Vuoden 2025 sairausvakuutusmaksut vahvistettiin poikkeuksellisesti lailla kanavointiratkaisun yhteydessä. 

Vakuutettujen sairaanhoitomaksu on 1,06 prosenttia kunnallisverotuksessa verotettavasta ansiotulosta. Verotettavista eläke- ja etuustuloista perittävä maksu on 1,45 prosenttia.

Työnantajan sairausvakuutusmaksu on 1,87 prosenttia. 

Palkansaajien ja yrittäjien päivärahamaksu on 0,84 prosenttia palkka- ja yrittäjätulosta, jos vuotuisen palkka- ja yrittäjätulon yhteismäärä on vähintään 16 862 euroa.

Yrittäjän eläkelain mukaisesti vakuutettujen yrittäjien maksama lisärahoitusosuus on 0,20 prosenttia.

Muutoksia sairauspäivärahan laskusääntöön

Sairauspäivärahan laskusäännön mukaan määräytyvien päivärahaetuuksien vuosittain palkkakertoimella tarkistettavan 70 prosentin korvaustasoon oikeuttavan vuositulon yläraja alennetaan nykyisestä 35 769 eurosta 27 633 euroon. Muutokset eivät kohdistu heihin, joiden vuositulot ovat alle tämän ylärajan. Tulorajan ylittävältä osalta sairauspäivärahaa karttuu nykyisen 20 prosentin sijasta 15 prosenttia.

Vaikka sairauspäivärahan laskukaava koskee myös luovutuspäivärahaa, luovutuspäivärahan osalta sovelletaan nykyistä laskukaavaa vuoden 2025 loppuun saakka. Luovutuspäivärahan määrää tarkastellaan erillisessä säädöshankkeessa.

Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa valtion ja kuntien taloutta

Lainmuutokset ovat osa  pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelman  tavoitetta julkisen talouden vahvistamisesta ja Suomen velkakehityksen kääntämisestä. Hallituksen kokonaissäästötavoitteen saavuttaminen edellyttää sosiaaliturvarahastoihin kohdistuvien säästöjen täysimääräistä kanavointia.

Kanavoinnista noin 220 miljoonaa euroa toteutettiin jo vuoden 2024 alusta lukien. Lainmuutoksilla on tarkoitus toteuttaa puuttuva osa kanavoinnista eli noin 917 miljoonaa euroa. Sairauspäivärahan laskusäännön muutoksella tavoitellaan noin 60 miljoonan euron nettosäästöjä.

Säästöjen ohjaamista ja sairauspäivärahan määräytymistä koskevat lait tulevat voimaan 9.12.2024. Niitä sovelletaan 1.1.2025 alkaen.  Sairausvakuutusmaksuja sovelletaan maksuihin vuonna 2025. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lait torstaina 5.12.2024.

Lisätietoja

johtaja Essi Rentola, p. 0295 163 155, [email protected]
ylimatemaatikko Tapio Isolankila, p. 0295 163 027, [email protected]
sosiaaliturvaministerin erityisavustaja Sakari Rokkanen, p. 0295 163 560 [email protected]