Hyppää sisältöön

Naisiin kohdistuvan väkivallan torjunta EU:n tasa-arvoministerien videokokouksen aiheena

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.11.2020 11.08
Uutinen

EU:n tasa-arvoministerit keskustelevat epävirallisessa videokokouksessaan 20. marraskuuta naisiin kohdistuvan väkivallan torjunnasta. Ministerit esittelevät myös parhaita käytäntöjä, joilla naisia suojellaan väkivallalta ja tuetaan uhreja. Kokouksessa Suomea edustaa pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.

Koronapandemian aikana lähisuhdeväkivalta ja erityisesti naisiin kohdistuva väkivalta on tutkimusten mukaan lisääntynyt. Siksi erilaisten tukipalveluiden jatkuvuus ja saatavuus ovat entistäkin tärkeämpiä. Esimerkki Suomen hyvistä käytännöistä on valtakunnallinen lähisuhdeväkivallan ja naisiin kohdistuvan väkivallan uhreille tai väkivallan uhkaa kokeville tarkoitettu auttava puhelin, Nollalinja. Se toimii soittajalle maksutta ympäri vuorokauden. Nollalinjaan voi soittaa nimettömänä.

”Koronakriisi on huolestuttavasti lisännyt lähisuhdeväkivaltaa. Kiinnitämme Suomessa erityistä huomiota lähisuhdeväkivallan uhrien ja muiden heikoimmassa asemassa olevien ihmisten tukemiseen. Olemme huolehtineet tukipalvelujen saavutettavuudesta myös koronaepidemian aikana. Lisäksi monet kolmannen sektorin palveluntarjoajat ovat lisänneet väkivaltaa kokeville tarkoitettuja puhelin- ja verkkopalveluja” toteaa ministeri Blomqvist.

Suomi korostaa kunkin maan omien toimien ohella sitä, että EU vahvistaa yhteistyötä naisiin kohdistuvan väkivallan torjunnassa. EU:n liittyminen Euroopan neuvoston Istanbulin sopimukseen olisi tärkeä askel eteenpäin. EU:n tasa-arvostrategia sisältää joukon toimenpiteitä sukupuoleen perustuvan väkivallan torjumiseksi.

Saksan järjestämä pelkästään tasa-arvoministereille suunnattu kokous on poikkeuksellinen. Vastaavia kokouksia ei ole ollut jokaisella puheenjohtajakaudella.

Lisätietoja

Ministeri Blomqvistin erityisavustaja Anna Abrahamsson, p. 0295 150 029, etunimi@[email protected]
Neuvotteleva virkamies Eeva Raevaara, p. 0295 163 205, e[email protected]