Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Nikotiinipusseja koskevasta tupakkalain muutoksesta pyydetään lausuntoja

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.4.2023 9.43
Tiedote

Hallituksen esitys tupakkalain muutoksesta on lausunnolla. Tupakkalakiin lisättäisiin savuttoman nikotiinituotteen määritelmä, joka kattaisi nikotiinipussit ja niitä läheisesti muistuttavat tuotteet. Kyse on nuuskankaltaisista tuotteista, jotka eivät sisällä tupakkakasvia mutta joihin on lisätty nikotiinia.

Esityksessä ehdotetaan, että savuttomista nikotiinituotteista säädettäisiin tupakkalaissa vastaavalla tavalla kuin suussa käytettäväksi tarkoitetusta tupakasta, purutupakasta ja nenänuuskasta säädetään. Tämä tarkoittaisi savuttomien nikotiinituotteiden myynnin, muun luovuttamisen ja välittämisen kieltoa sekä maahantuonnin kieltoa eräitä rajoituksia lukuun ottamatta.

Myyntikiellon rikkominen olisi tupakan myyntirikoksena rangaistava teko ja voisi johtaa tupakkalain mukaisen vähittäismyyntiluvan peruuttamiseen. Lisäksi savuttomien nikotiinituotteiden käyttö ehdotetaan kiellettäväksi leikkikentillä sekä päiväkotien, peruskoulujen, ammattikoulujen ja lukioiden sisä- ja ulkotiloissa.  Savuttomien nikotiinituotteiden hallussapito kiellettäisiin alle 18-vuotiailta.

Esitysluonnoksessa on kysymys sosiaali- ja terveysministeriön virkanäkemyksestä, ja se perustuu tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotuksiin. Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. 

Hallituksen esitys on lausunnolla 19.4.–22.5.2023. 

Lisätietoa

erityisasiantuntija Reetta Honkanen, p. 0295 163 684, [email protected]
 

 
Sivun alkuun