Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Pirjo Lillsunde: Under påsken kan man lugna ner sig tillsammans – om situationen skärps finns det hjälp att tillgå

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 9.4.2020 15.45 | Publicerad på svenska 9.4.2020 kl. 17.23
Kolumn
Pirjo Lillsunde

Under påsken minskar arbetsförpliktelserna för många. Undantagssituationen som beror på coronaviruset, de bekymmer som är förknippade med den, det obrutna umgänget hemma och den extra fritiden kan leda till skärpta relationer mellan familjemedlemmar. Hjälp finns att tillgå också under undantagsförhållanden

Det svaga ekonomiska läget, psykiska problem och hot om våld, rusningsmedel eller andra faktorer kan göra oss människor sårbara. Många har svaga stödnätverk. Myndigheternas anvisningar om sjukdomsskydd har inte nått alla, kanske på grund av språk- och läskunnighet, sjukdom eller olika slags kulturella faktorer. 

Det är viktigt att vi identifierar de sårbara personer som inte omfattas av tjänsterna eller som till exempel inte kan använda digitala tjänster. Barnfamiljer, unga, personer i arbetsför ålder och äldre behöver olika saker till stöd för vardagslivet under undantagsförhållanden. 

Främjandet av välfärd, hälsa och säkerhet fortsätter även under undantagsförhållanden

Syftet med begränsningarna under undantagsförhållanden är att skydda människor mot coronavirussmitta. Dessutom är det viktigt att sörja för människornas välfärd i allmänhet. Människors psykiska välmående sätts på prov, funktionsförmågan och den fysiska konditionen kan försämras på grund av förändringar i vardagsrutinerna. Avbrott i de sociala kontakterna kan öka ensamhet och utslagning.

Syftet med främjandet av välfärd, hälsa och säkerhet är att människornas servicebehov ska minska och att vårt servicesystem ska klara det ökade trycket. Det är bra att minnas att man på många håll just nu arbetar för att minska krisens negativa effekter på förhand. På så sätt underlättas återgången till vardagen efter undantagsförhållanden. 

Rutinerna bidrar till att upprätthålla säkerheten

Barnfamiljers vardag kan vara tung eftersom föräldrarna belastas av skötseln av små barn, stödjandet av större barns distansstudier, balanseringen med det egna arbetet - eller kanske en permittering.

Det är bra att hålla fast vid sina egna rutiner hemma. Att agera så regelbundet som möjligt - sova, äta och vistas utomhus - skapar trygghet för barnen. På så sätt upprätthåller man dessutom både barnets och föräldrarnas psykiska och fysiska välbefinnande. Lika viktigt är det med icke-brådskande, avslappnade samvaro på kvällarna.

Det lönar sig att värna om kontakten med sina närstående. De kompisrelationer som är viktiga för barnen och kontakten med andra närstående, såsom far- och morföräldrar, stöder dem också under undantagsförhållanden. Kontakten kan stärkas genom att ringa oftare än normalt eller genom att skicka meddelanden och brev. Kom framför allt ihåg de närstående som är ensamma hemma.

Genom att göra tillsammans, genom lek och lust kan man agera ut sina känslor och få den närhet och trygghet man vill ha. Man kan främja välmående och minska konflikter genom att ge utlopp för sin energi på ett smart sätt. Nu har vi ett gott tillfälle att ta hand om oss själva, till exempel genom motion. Våren lockar oss ut!

I stället för att vara ensam kan man göra något tillsammans, duka vackert, bered påskfesten och tillred festmåltiden tillsammans. Man kan motionera utomhus på många sätt tillsammans med familjen. 

Ökad fritid kan också öka belastningen

Alla har det inte så bra. Extra ledigheter eller semesterdagar kan öka belastningen inom familjen, i synnerhet om familjen har missbruksproblem eller psykiska problem. Trycket kan leda till utbrott just under semestern. Problem som redan länge bubblat under ytan kan tränga fram och situationen kan förvärras. Det är viktigt med förebyggande av problem och det lönar sig att söka hjälp i god tid innan situationen förvärras.

Det finns tecken på att familjevåldet ökat under coronavirussituationen. Exceptionella situationer kan också påverka människors möjligheter att söka hjälp. Det är inte självklart att den som behöver hjälp till exempel kan ringa ett samtal om våldsutövaren befinner sig i samma lägenhet. 

Hjälp finns att tillgå trots coronan

Man kan få hjälp med att bevara familjefriden, att förebygga krissituationer och ge eftervård, bl.a. gruppstöd och professionellt hjälp åt såväl barn som vuxna. 

Skyddshemmen och hjälptelefonen Nollinjen är öppna dygnet runt. Du kan ringa anonymt och avgiftsfritt till Nolllinjen (080 005 005). Nolllinjen ger också uppdaterad information om närmaste lediga skyddshemsplats. Barnskyddshjälpen är också alltid tillgänglig och kan kontaktas via nödcentralen eller socialjouren. 
 

Pirjo Lillsunde
konsultativ tjänsteman
social- och hälsovårdsministeriet


Nyttiga länkar och hjälp

 
Sivun alkuun