Hyppää sisältöön

Förebyggandet av skador orsakade av rusmedel effektiveras

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 23.4.2015 13.50
Pressmeddelande

Den cirka 30 år gamla lagen om nykterhetsarbete ersätts med en ny lag om anordnande av förebyggande rusmedelsarbete. Syftet med lagen är att förebygga och minska skador orsakade av alkohol, narkotika, tobak och penningsspelande.

Kommunen ansvarar även i framtiden för organiseringen av det förebyggande rusmedelsarbetet inom sitt område. Det är kommunens uppgift att omfattande sörja för att rusmedelsskadorna minskar både genom egna åtgärder och i samarbete med till exempel polisen, alkohol- och tobakslagens övervakningsmyndigheter och näringslivet.

Syftet med den nya lagen är att öka på en jämnställd hälsa och välfärd regionalt och lokalt. Samtidigt strävar man efter att förbättra människornas möjligheter att påverka sin livsmiljö och sina levnadsvanor. I och med reformen fästs uppmärksamhet även på andra skador än de som förekommer hos rusmedelsanvändarna.

Kommunerna får i framtiden handledning och stöd av regionförvaltningsverken samt på riksnivå av Institutet för hälsa och välfärd för att ordna omfattande förebyggande rusmedelsarbete.  Rusmedelsskadorna förebyggs i framtiden med de organisationer som utför rusmedelsarbete.

Behovet av förebyggande rusmedelsarbete har ökat i Finland under de senaste åren. Antalet skador som beror på alkoholanvändning ligger på rekordnivå, även om konsumtionen har sjunkit en aning. Mängden sjukdomar som orsakas av rökning fortsätter också att öka och speciellt unga provar och använder narkotika mer än tidigare.

Förutom att öka människors välmående medför förebyggandet och minskningen av rusmedelsskador även besparingar för kommunerna. Enligt Institutet för hälsa och välfärd medför alkohol, narkotika och tobak årligen direkta kostnader för samhället på cirka 1,6 miljoner euro. Största delen av kostnaderna betalas av kommunerna.

Regeringen framställde ett stadfästande av lagarna som berör ärendet den 24 april. Republikens president ämnar stadfästa lagen på fredag. Lagen träder i kraft 1.12.2015.

Mer information

regeringsråd Ismo Tuominen, tfn 02951 63341