Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston kanslia kerää kokemuksia valtioneuvosto.fi-sivuston käytöstä ja kehittämistarpeista. Auta kehittämistyössä ja vastaa lyhyeen verkkokyselyyn

Ravitsemisliikkeiden rajoituksiin kevennyksiä 

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 8.6.2021 17.26
Tiedote 158/2021

Valtioneuvosto on muuttanut asetusta, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi. Kevennykset toteutetaan sote-ministeriryhmän viime viikkoisen esityksen mukaisesti. Lisäksi Keski-Pohjanmaa siirtyy leviämistasolta kiihtymistasolle.

Perus- ja kiihtymisvaiheen alueilta poistetaan erillinen ”tanssi- ja karaokekielto”. Perustasolla asiakkailla ei myöskään tarvitse olla pöytä- ja istumapaikkaa ulkona tapahtuvassa ravitsemistoiminnassa. Tällä mahdollistetaan erityisesti yleisötapahtumissa tapahtuvaa ravintolatoimintaa. Lisäksi aukiolo- ja anniskeluaikoihin tehdään kevennyksiä perus- ja leviämisvaiheen alueilla.

Asetuksen muutos tulee voimaan 9. kesäkuuta klo 00.

Ravitsemisliikkeiden rajoitukset perustason alueilla Ahvenanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjanmaan, Satakunnan, Etelä-Karjalan ja Lapin maakunnissa 9.6. lukien

Anniskelu on sallittu klo 07-01 ja ravitsemisliikkeet saavat olla auki ravintola-asiakkaille klo 05-02.

Ravintoloissa, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa käytössä on 75 % asiakaspaikoista.

Asiakasmäärärajoitukset eivät koske Ahvenanmaan maakuntaa.

Asiakkaita ei tarvitse enää ohjata sisätiloissa istumaan paikoillaan eli ns. ”tanssi- ja karaokekielto” poistetaan.

Asiakkailla ei tarvitse enää olla omaa pöytä- ja istumapaikkaa ulkoterasseilla. Asiakaspaikkojen rajoitukset eivät koske ulkoterasseja.” Tanssi- ja karaokekieltoa” ei ole myöskään ulkoterasseilla. 

Ravitsemisliikkeiden rajoitukset kiihtymisvaiheen alueilla Varsinais-Suomen, Kymenlaakson, Pirkanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa 9.6. lukien

Anniskelu on sallittu klo 07-22 ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna klo 05-23. 

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa on käytössä 75 % asiakaspaikoista.

Asiakkaita ei tarvitse enää ohjata sisätiloissa istumaan paikoillaan eli ns. tanssi- ja karaokekielto poistetaan.

Ulkoterasseilla jokaisella asiakkaalla pitää olla oma istumapaikka ja etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava. Asiakaspaikkojen rajoitukset eivät koske ulkoterasseja. ”Tanssi- ja karaokekieltoa” ei ole myöskään ulkoterasseilla.

Ravitsemisliikkeiden rajoitukset leviämisvaiheen alueilla Päijät-Hämeen, Uudenmaan ja Kanta-Hämeen maakunnissa 9.6. lukien

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, alkoholia saa anniskella klo 07-18 ja ravintolat saavat olla auki klo 05-19. Sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. 

Muissa ravintoloissa alkoholia saa jatkossa anniskella klo 7-20 ja aukioloaika on klo 05-21. Sisätiloissa käytössä on 75 % asiakaspaikoista. 

Näiden alueiden ravintoloissa asiakkaat on sisätiloissa ohjattava istumaan paikoillaan. Siten esimerkiksi karaoke-esiintymiset ja tanssiminen ovat kiellettyjä.

Ulkoterasseilla jokaisella asiakkaalla pitää olla oma istumapaikka ja etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava. Yllä mainitut asiakaspaikkarajoitukset ja ”tanssikielto” eivät koske ulkoterasseja.

Poikkeukset rajoituksiin ennallaan

Asetuksessa säädetyt rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille.

Aukioloaikoja koskevat rajoitukset eivät koske Suomen ja ulkomaiden välillä tai ulkomailla kulkevassa vesi- tai ilma-aluksessa eivätkä polttonesteiden jakeluaseman yhteydessä toimivia ravitsemisliikkeitä.


Lisätietoja:

Hallitusneuvos Ismo Tuominen, [email protected]

 
Sivun alkuun