Hyppää sisältöön

SHM, Institutet för hälsa och välfärd och Tammerfors universitet informerar
Vaccinforskningscentralen Finvac inleder sin verksamhet i mars

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 17.2.2022 14.08
Pressmeddelande 46/2022

Styrelsen för vaccinforskningscentralen Finvac har utnämnt filosofie doktor Ilkka Haukijärvi till bolagets tillfälliga verkställande direktör till sommaren 2023.

Till bolagets ledningsgrupp utnämns dessutom medicinska chefen Mika Rämet och forskningschef Arto Palmu.  

Rämet kommer i egenskap av medicinsk chef att ansvara bland annat för bolagets operativa ledning av den vaccinforskningsverksamhet som överförs från Tammerfors universitets vaccinforskningscentral. Forskningschef Palmu kommer att ansvara för bolagets operativa ledning av den forskningsverksamhet som överförs från Institutet för hälsa och välfärd. 

Styrelseordförande Liisa-Maria Voipio-Pulkki är nöjd över att det är personer som deltagit aktivt i beredningen av bolaget som får de centrala uppdragen.   

– Haukijärvi har gedigen erfarenhet av bildande av organisationer och krävande projekt, vilket är mycket bra att ha när de två vaccinforskningscentralernas funktioner slås samman.   

– Professor Mika Rämet och docent Arto Palmu har både uppdragsgivarnas och personalens förtroende. Förtroendet är viktigt för att sömlöst kunna överföra de kommersiella vaccinundersökningarna från Tammerfors universitets vaccinforskningscentral och Institutet för hälsa och välfärd till det nya bolaget och sätta igång med beredningen av nya projekt, konstaterar Voipio-Pulkki. 

Bolagiseringen förbättrar möjligheterna att öka den kommersiella vaccinforskningen och bygga upp en affärsverksamhet som är internationellt konkurrenskraftig.  

– För att målen ska uppnås krävs det att bolagets verksamhet får en bra start och att personalen och uppdragsgivarna är nöjda, säger Voipio-Pulkki.  

Ytterligare information: 

Liisa-Maria Voipio-Pulkki, styrelseordförande, [email protected]
Mari Walls, rektor, Tammerfors universitet, [email protected]
Markku Tervahauta, generaldirektör, Institutet för hälsa och välfärd, [email protected]
Ilkka Haukijärvi, verkställande direktör (fr.o.m. 1.3), Rokotetutkimuskeskus Finvac Oy, tfn +358 40 800 4816
 
***
Vaccinforskningscentralen Finvac Oy utgörs av Tammerfors universitets vaccinforskningscentral och Institutet för hälsa och välfärds funktioner för kommersiell vaccinforskningsverksamhet. Beslutet att bilda det nya vaccinforskningsbolaget godkändes vid Statsrådets sammanträde den 2 december 2021.Staten äger 51 procent och Tammerfors universitet 49 procent av bolaget. Bolaget har statliga specialuppgifter, och social- och hälsovårdsministeriet svarar för ägarstyrningen av bolaget. Bolagets hemort är Tammerfors. 
I inledningsskedet kommer bolaget att koncentrera sig på att fortsätta genomföra Tammerfors universitets vaccinforskningsuppdrag och Institutet för hälsa och välfärds vaccinforskningsprojekt.