Hyppää sisältöön

Rokotuksia saisivat jatkossa antaa useammat terveydenhuollon ammattilaiset – Asetusmuutokset lausunnolla

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 28.12.2023 14.44 | Julkaistu suomeksi 3.1.2024 klo 12.32
Tiedote 138/2023

Tavoitteena on nopeuttaa ja sujuvoittaa rokotteiden antamista sekä lieventää terveydenhuollon henkilöstöpulaa. Lausunnolla olevien asetusmuutosten myötä rokotuksia saisivat jatkossa antaa hammaslääkärit, proviisorit, farmaseutit, lähihoitajat, laboratoriohoitajat sekä perushoitajat. Rokottaminen tulisi asetusmuutoksen myötä helpommin mahdolliseksi myös apteekkien terveyspisteissä.

Tällä hetkellä rokotuksia saavat antaa lääkärit sekä rokotuskoulutuksen saaneet sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt. Koronarokotteita saavat jo nykyisellään antaa näiden ammattiryhmien lisäksi tietyin edellytyksin hammaslääkärit, laboratoriohoitajat, lähihoitajat ja perushoitajat. Hammaslääkäreiltä ei enää jatkossa edellytettäisi tutkinnon jälkeistä erillistä rokotuskoulutusta.

Tavoitteena nopeuttaa kausirokotuksia ja helpottaa työvoimapulaa

Tavoitteena on, että mm. syksyiset korona- ja influenssarokotukset etenisivät jatkossa tehokkaammin. Terveydenhuollossa on henkilöstöpulaa, joka heijastuu myös rokotustoimintaan. Resurssipula näkyi esimerkiksi tänä syksynä, kun influenssa- ja koronarokotukset ruuhkautuivat. Lisäksi sairaanhoitajien siirtäminen massarokotuksiin heikentää henkilöstötilannetta muualla terveydenhuollossa.

– Pyrimme asetusmuutoksella nopeuttamaan ja sujuvoittamaan rokotteiden antamista sekä helpottamaan terveydenhuollon henkilöstöpulaa. Muutos on myös varautumista tuleviin epidemioihin, sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

Farmaseuteille ja proviisoreille lisäkoulutusta rokottamiseen

Lakiin ehdotetut uudet ammattiryhmät eivät saisi rokottaa alle 18-vuotiaita, koska alaikäisen rokottaminen voi vaatia erityisosaamista. Myöskään koronarokotteita ei saisi jatkossa antaa alle 18-vuotiaille muut kuin lääkärit sekä rokotuskoulutuksen saaneet sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt. 

Farmaseuteilta, proviisoreilta, lähihoitajilta, perushoitajilta ja laboratoriohoitajilta edellytettäisiin lisäkoulutusta rokottamiseen. Kaikella rokotustoiminnalla tulee olla nimetty vastuulääkäri, myös silloin kun rokotteita annetaan apteekin yhteydessä toimivassa terveyspisteessä. Tieto annetuista rokotuksista täytyy kirjata asianmukaisesti potilastietojärjestelmään.

– Koronapandemian aikaan saatiin kokemusta laajennetuista rokotusoikeuksista. Vaadittu lisäkoulutus turvaa, että rokottajilla on tarvittava osaaminen rokottamiseen, osastopäällikkö Taneli Puumalainen sanoo.

Ehdotetut lakimuutokset koskevat rokotuksista annettua asetusta sekä vapaaehtoisista covid-19-rokotuksista annettua asetusta. Asetusmuutokset ovat lausunnolla 28.12.2013–9.2.2024.

Lisätietoja

osastopäällikkö Taneli Puumalainen, p. 0295 163 280
lakimies Saara Karttunen, p. 0295 163 008
sosiaaliturvaministerin erityisavustaja Niilo Heinonen, p. 0295 163 603
etunimi.sukunimi(at)gov.fi