Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Sairasvakuutuksesta korvattavien taksimatkojen enimmäishinta pysyy samalla tasolla vuonna 2023

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 8.12.2022 13.31
Tiedote 287/2022

Hallitus on antanut asetuksen sairausvakuutuksesta korvattavien taksimatkojen, eli ns. Kela-taksien, enimmäishinnasta vuodelle 2023. Enimmäishinnat pidetään ajalle 1.7.-31.12.2022 tehdyn määräaikaisen korotuksen tasolla edelleen kohonneella tasolla olevien kustannusten vuoksi.

Kansaneläkelaitos on kilpailuttanut taksimatkojen suorakorvausmenettelyyn liittyvät taksimatkat siten, että jokaisessa maakunnassa on kaksi palveluntuottajaa, jotka toteuttavat kokonaisvaltaisesti Kansaneläkelaitoksen korvaamien taksimatkojen palvelun. Asetuksessa vahvistetaan enimmäishinta, jota sovelletaan Kansaneläkelaitoksen kanssa sopimuksen tehneen tilausvälityskeskuksen välittämiin taksimatkoihin.

Taksin käytöstä perittävä enimmäishinta muodostuu perusmaksusta, ajomatkamaksusta, odotusmaksusta, avustamislisästä ja arvonlisäveron osuudesta. 

Perusmaksu vuodelle 2023 on enintään 6,11 euroa tilanteissa, joissa kuljetus alkaa maanantain ja perjantain välisenä aikana kello 6–20 tai lauantaina sekä kansallisina juhlapäivinä kello 6–16. Muina ajankohtina, sekä sunnuntaina sen ollessa aattopäivä, perusmaksu on enintään 9,33 euroa.

Ajomatkamaksu määräytyy ajomatkan pituuden ja matkustajien lukumäärän perusteella. Matkustajia ollessa 1-4 kappaletta, hinta on enintään 1,67 euroa kilometriltä. Jos matkustajia on enemmän kuin neljä, tai vakuutetun kuljettaminen edellyttää paariautoa, enimmäishinta on 2,14 euroa kilometriltä. Kaksi alle 12-vuotiasta lasta lasketaan yhdeksi matkustajaksi.

Odotusajalta voidaan periä odotusmaksua enintään 48,77 euroa tunnilta. Odotusmaksua voi veloittaa ajomatkamaksun sijasta, jos ajo liikenteen ruuhkautumisen tai muun vastaavan syyn takia on niin hidasta, että odotusmaksu tulee ajomatkamaksua korkeammaksi. Lisäksi odotusmaksua voidaan veloittaa, jos taksi joutuu odottamaan vakuutettua tilauspaikalla, matkustaja poistuu ajoneuvosta kuljetuksen aikana tai taksi pysähtyy yli 2 tuntia kestävällä yhdensuuntaisella matkalla matkustajan terveydentilasta johtuvasta syystä.

Avustamislisä on enintään 16,28 euroa, jos vakuutettu tarvitsee avustamista autoon tai autosta poistumisessa ja kuljettaminen edellyttää esteetöntä ajoneuvoa. Erityisestä avustamisesta, esimerkiksi vakuutetun käsivoimin kantamisesta, voidaan periä enintään 31,19 euroa avustamislisää. Avustamislisän edellytyksenä on, että terveydenhuollon edustaja on määritellyt kulkuneuvon ja avustamisen tarpeellisuuden.

Asetuksen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2023 ja olla voimassa vuoden 2023 loppuun.

Lisätietoja:

asiantuntija Emmi Vettenranta, [email protected]

 
Sivun alkuun