Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Sairauspäivärahaan ja kuntoutusrahaan muutoksia

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 21.12.2016 15.17
Tiedote 242/2016

Sairauspäivärahan määrän laskusääntö muuttuu. Sairauspäiväraha määräytyy palkkakertoimella tarkistettavaan nykyiseen 30 000 euron vuosityötulon rajaan asti 70 prosentin mukaan ja sen ylittävältä osalta 20 prosentin mukaan.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vuosityötulon 30 000 euroa ylittävältä osalta päivärahaa kertyy nykyistä vähemmän. Muutos koskee myös kuntoutusrahaa.

Nuoren kuntoutusraha korotetaan takuueläkkeen tasolle

Nuoren kuntoutusrahan ja Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa olevan kuntoutusrahan vähimmäismäärä korotetaan takuueläkkeen tasolle. Tällä edistetään osatyökykyisten työllistymistä ja turvataan kuntoutuksen toteutuminen.

Nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisessa kuntoutuksessa olevan kuntoutusrahan vähimmäismäärä tarkistetaan kansaneläkeindeksillä työeläkeindeksin sijaan. Muutos koskee myös maksussa olevia vähimmäismääräisiä kuntoutusrahoja.

Kelan ammatillista kuntoutusta koskevan päätöksen perusteella on mahdollista myöntää kuntoutusrahaa myös yleissivistävän peruskoulutuksen ajalle. Lisäksi Kelalle tulee velvoite selvittää nuoren oikeus ammatillisena kuntoutuksena myönnettäviin korvauksiin koulutarvike- ja matkakustannuksista silloin, kun nuori hakee nuoren kuntoutusrahaa.

Sairaanhoitokorvausta voidaan edelleen maksaa julkisissa tiloissa annetusta yksityisestä terveydenhuollon palvelusta

Väliaikaista lainmuutosta, jonka mukaan yksityisestä terveydenhuollon palvelusta voidaan maksaa sairaanhoitokorvausta, jos hoitoa annetaan julkisissa tiloissa, jatketaan vuoden 2018 loppuun.

Väliaikaiseen lainmuutokseen sisältyy myös ehdotus, että kunnan tai kuntayhtymän kokonaan omistamaa osakeyhtiötä voidaan pitää yksityisen terveydenhuollon palveluiden antajana, jos yhtiöittäminen on tehty kuntalaissa säädetyn yhtiöittämisvelvollisuuden täyttämiseksi.

Tasavallan presidentti vahvisti lait 21.joulukuuta, ja ne tulevat voimaan 1.1.2017.

Lisätietoja

Neuvotteleva virkamies Pekka Humalto, p. 0295 163 193, [email protected]

 
Sivun alkuun