Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan puhe äitienpäiväjuhlassa

Sosiaali- ja terveysministeriö 12.5.2019 12.00
Puhe

Arvoisa Tasavallan Presidentti, Arvoisat Äidit, Ärade Mödrar, Hyvät juhlavieraat,

On suuri ilo ja kunnia olla täällä tänään. Ensimmäiseksi haluankin toivottaa kaikille hyvää äitienpäivää.

Det är en stor ära för mig att vara här idag och jag vill alldeles först önska alla en god morsdag.

Tänään juhlimme äitienpäivää, juhlaa jolloin kaikki äidit ansaitsevat tulla muistetuiksi, palkituiksi ja juhlituiksi. Tänään 35 äitiä saa Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein työstään kasvattajana, yhteisön jäsenenä ja tukipilarina. Kaikki palkitut äidit ovat tehneet hienon elämän mittaisen työn kukin omalla tahollaan.

Morsdagen är en dag då vi kommer ihåg, belönar och firar alla mammor. Som ett tack för det arbete som de har gjort som uppfostrare och stöttepelare i samhället får 35 mammor idag ta emot en medalj av I klass med guldkors av Finlands Vita Ros’ orden. Alla dessa mammor har gjort ett värdefullt och viktigt arbete.

Meillä on täällä äitienergiaa moneen lähtöön. On maatalon emäntiä, perhepäivähoitajia ja hoiva-alan ammattilaisia, mutta ennen kaikkea oman yhteisön tukipilareita.  Hyvinvointivaltio tarvitsee monenlaisia rakentajia. Monesti hyvinvointivaltion rakentajina tunnistetaan poliittiset päättäjät, mutta harvoin kuullaan sanottavan, että äidit ovat hyvinvointivaltion rakentajia ja peruspilareita. Jos katsotaan tarkemmin ruohonjuuritasolle ja pohditaan sitä, ketkä tekevät sitä jokapäiväistä työtä, jonka varaan monet meidän hyvinvointia tuottavista palveluista perustuvat, näemme äitejä työssään.

Arvoisa juhlayleisö, arvoisat äidit, ärade mammor

Yhteiskunta, joka ei tunnista äitiyden merkitystä on taantuva yhteiskunta.

Haluaisinkin kysyä, tukeeko elämäntapamme, arvomme ja puheemme lapsimyönteistä ja äitiyttä hyväksyvää elämänkulkua?  Elämästä on tullut monelle selviytymistä opintojen, töiden ja perhe-elämän ristipaineissa. Jo nuoret kokevat uupumusta lukiossa, kun paineet jatko-opintoihin pääsystä ovat kovat. Nuoret kokevat, että elämässä pitää tavoitella täydellisyyttä, koska se tuo onnen ja menestyksen. Vähempi ei kelpaa. Saattaa olla, että äitiyttäkin suoritetaan aivan eri tavalla kuin menneinä vuosina. Äitiydessä on kyllä sekin hyvä puoli, että teet niin tai näin, olet aina äiti. Äitiyttä on monenlaista, erilaista ja hienoa niin. Ja sen pitäisi olla myös tämän yhteiskunnan viesti. Meidän tulisi riittää sellaisina kuin me olemme, ja jos tarvitsemme tukea äitiyteemme, sitä tulisi olla helposti tarjolla.

Äitienpäivänä tulisi muistaa kaikkia äitejä heidän omilla ehdoillaan. Moniin perheisiin kuuluu äitienpäivätraditioina kakkukahvit sänkyyn tai äitienpäivälounas, jossain muualla kuin kotona. Äitiyttä voi juhlia monilla eri tavoilla, ja nykyään meidän tulisikin iloita siitä, että äitiyden muottia voidaan venyttää niin paljon kuin haluamme. Äitien tulisi saada olla rauhassa omanlaisiaan koti,-ura,-luomu,-kaupunki,-maalaisäitejä ilman, että sosiaalisessa mediassa heti kyseenalaistetaan tai leimataan vääränlaiseksi kasvattajaksi. Ehkä perheiden perustamisen kynnys madaltuisi, jos vanhemmuuden, työelämän ja arjen vaatimukset eivät olisi niin kovia. Suvaitsevaisuuden viestin tulisi läpäistä yhteiskunnan kaikki tasot. Meidän tulisi olla armollisia itsellemme ja toisillemme, kun se tavoiteltu täydellisyys ei toteudukaan.

Näen edessäni äitejä, jotka ovat eläneet perhe-elämän iloja ja suruja niin kuin ne elämään kuuluvat. Lapset ovat elämän suola ja monille myös tarkoitus. Ei ole väärin tunnustaa sitä tosiasiaa, että monet asiat tulevat tehdyiksi ja monet asiat kiinnostavat lasten vuoksi. Vastikään juhlittiin Suomen sadan vuoden itsenäisyyttä. Sata vuotta sitten Suomi oli siis hädin tuskin kahden vuoden ikäinen. Silloin äidiksi tultiin aivan toisenlaiseen yhteiskuntaan. Silloinkin äitejä tarvittiin kipeästi hyvinvointiyhteiskunnan rakentajiksi – ja se tehtiin. Hyvinvointivaltiokin rakennettiin seuraavia sukupolvia ajatellen, eli meidän lapsiamme ajatellen. Nyt ilmastonmuutosta torjutaan seuraavia sukupolvia ajatellen, eli meidän lapsenlapsiamme ajatellen. Uskon, että ilmastonmuutoskysymyksissäkin äidit ovat tienraivaajia ja tukipilareita.

Framför mig ser jag mammor som har upplevt all den glädje och alla de sorger som familjelivet innebär. Våra barn är kryddan och ofta också meningen i livet. Det är helt rätt att konstatera att barnen får oss att ta itu med och intressera oss av många saker. Vårt välfärdssamhälle byggdes med tanke på de kommande generationerna, alltså våra barn. När vi nu kämpar med att förebygga klimatförändringen har vi igen de kommande generationerna i tankarna, den här gången är det våra barnbarn. Jag är övertygad om att mammorna är vägröjare och stöttepelare även i frågorna kring klimatförändringen.

Arvoisa juhlayleisö, arvoisat äidit, ärade mammor

Kansalaisyhteiskunnan rakentajina äidit ovat kallio, johon voidaan luottaa. Täällä tänään palkittavista äideistä ovat monet toimineet vapaaehtoisina erilaisissa järjestöissä. Ilman äitejä jäisi monet yhdistysten varainkeruutilaisuudet pitämättä, mokkapalat leipomatta ja yhteiset asiat järjestämättä.  Ennen kaikkea, vapaaehtoisjärjestöissä tehty pyyteetön työ ilman palkkaa luo sellaista hyvinvointia meille jokapäiväiseen elämäämme, jota tämä yhteiskunta tarvitsee. Järjestöt ja kylä- ja vanhempainyhdistykset eivät pyörisi ilman näitä jaksavia, tarmokkaita ja sisukkaita äitejä. Samalla näiden kaikkien äitien syli on ollut avoin omille lapsille, lapsenlapsille, sijaislapsille, ja naapureiden lapsille.

Haluan kiittää kaikkia äitejä ympäri maan. Ilman teitä Suomi ei olisi niin hieno maa, mitä se on tänä päivänä. Tänään on syytä juhlia äitejä ja heidän tekemäänsä työtä hyvinvointivaltion ja kansalaisyhteiskunnan hyväksi. Ja ennen kaikkea meidän pitää juhlia sitä, että meillä on äitejä, joiden syli on avoin kaikille lapsille.

Jag vill tacka alla mammor i vårt land. Utan er skulle Finland inte vara det fina land som det är idag. Idag firar vi alla mammor och kommer ihåg det arbete som de har gjort för vår välfärdsstat och vårt medborgarsamhälle. Framför allt ska vi fira det faktum att vi har mammor som har en öppen famn för alla barn.

Kun katson teitä arvoisat äidit, teidän viisaus ja voima tuo mieleeni Lauri Viidan sanat omalle äidilleen. Nämä sanat tunnistavat sen rakkauden voiman, mistä äitiydessä on kyse. Ehkä tämä oli myös äitien näkymä sata vuotta sitten:

Äidit vain, nuo toivossa väkevät,
Jumalan näkevät,
Heille on annettu voima ja valta,
Kohota unessa pilvien alta,
ja katsella korkeammalta,

Kiitokseksi merkittävästä työstä äiteinä ja yhteiskunnan rakentajina Tasavallan Presidentti on myöntänyt Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein seuraaville äideille:

Som ett tack för ett betydande arbete för detta samhälle har Republikens President förlänat följande mödrar medalj av I klass med guldkors av Finlands Vita Ros’ orden:

Eriksson, Gunnel Anne-Maj, Hammarland
Hartikainen, Pirjo Hannele, Espoo
Heikkilä, Riitta Helena, Kolari
Heikkinen, Sanna Tellervo, Orimattila
Hietaoja, Seija Eliisa, Kankaanpää
Hjelt, Maria Helena, Helsingfors
Hyväri, Irja Emilia, Raahe
Järvelin, Else Kaarin Anneli, Tampere
Katajamäki, Paula Katariina, Mänttä-Vilppula
Keränen, Arja Leena Tuulikki, Sievi
Keskinen, Leena Maria, Sastamala
Kiviranta, Miia Matilda, Hyvinkää
Kosunen, Rauni Maria, Heinävesi
Kujansuu, Laila Elina, Loppi
Kärkkäinen, Maire Anneli, Vantaa
Levonen, Eila Haagar, Kankaanpää
Lovén, Mari Susanna, Siuntio
Lähdesmäki, Elina Kyllikki, Kauhajoki
Majsjö, Bawmar, Korsnäs
Mortensen, Aune Raija-Liisa, Halsua
Niemelä, Helinä Anneli, Haapavesi
Nieminen, Sirkka Sinikka, Padasjoki
Nordberg, Helena Valborg, Lappträsk
Näkkäläjärvi, Riitta Anneli, Inari
Ollula, Sinikka Liisa, Huittinen
Palmu, Miia Marjaana, Hausjärvi
Penttonen, Aino Annikki, Keitele
Piiroinen, Anne-Kristina, Naantali
Salomäki, Lahja Inkeri, Lapua
Somervuori, Mervi Elisabet, Kirkkonummi
Suhonen, Hilkka Orvokki, Leppävirta
Vallenius, Ulla Liisa, Somero
Vendelin, Raili Marja, Karkkila
Välimäki, Ulla Maija, Helsinki
Vänttinen, Leena Annikki, Varkaus

Palaa sivun alkuun