Hyppää sisältöön

Sosiaali- ja terveysministeriö käynnistää valmisteluryhmän uudistaakseen lastensuojelulainsäädäntöä nuorten päihde-, väkivalta- ja rikoskierteen katkaisemiseksi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 11.3.2024 15.06
Tiedote
Nuori henkilö yksin kadulla.

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut valmisteluryhmän vakavasti päihteitä ja väkivaltaa käyttäviä ja rikoksia tekeviä alaikäisiä nuoria koskevan lastensuojelulainsäädännön uudistamiseksi. Tavoitteena on valmistella tarvittavat säädösmuutokset nuorten integroidun ja suljetun kuntoutuspalvelun perustamiseksi sekä muutokset, joiden avulla lasten luvattomiin poissaoloihin eli ns. ”hatkoihin” lastensuojelulaitoksista kyettäisiin tehokkaasti puuttumaan.

Lastensuojelulainsäädäntöä uudistetaan nykyisen hallitusohjelman mukaisesti. Uudistuksessa varmistetaan lapsen edun, hyvinvoinnin ja turvallisuuden toteutuminen rajoitustoimien käytön edellytyksiä selkeyttämällä. 

Suomessa ei tällä hetkellä pystytä puuttumaan päihteitä ja väkivaltaa käyttävien alaikäisten nuorten tilanteisiin riittävän tehokkaasti, pitkäkestoisesti ja joustavasti. Myöskään karkaamista ei pystytä nykymuotoisissa laitoksissa täysin estämään.

Valmisteluryhmän tehtävä on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa valmisteluryhmä laatii ehdotuksen tarvittavista säädösmuutoksista alaikäisten nuorten integroidun ja suljetun kuntoutuspalvelun perustamiseksi 30.8.2024 mennessä. 

Toisessa vaiheessa valmisteluryhmä valmistelee säädösmuutosehdotukset, joilla voidaan nykyistä tehokkaammin puuttua lasten luvattomiin poissaoloihin lastensuojelulaitoksista huomioiden asiaa koskeva hallitusohjelmakirjaus. Tämän ehdotuksen tulee valmistua 31.12.2024 mennessä.

Valmisteluryhmän toimikausi on 11.3.-31.12.2024 ja valmistelutyö toteutetaan virkatyönä.

•    Valmisteluryhmän asettamispäätös

Lisätietoja

Erityisavustaja Hannu Peurasaari, p. 0295 163 662
Neuvotteleva virkamies Tiina Muinonen, p. 0295 163 185
Neuvotteleva virkamies Susanna Hoikkala, p. 0295 163 482
Johtaja Elina Palola, p. 0295 163 595
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]
 

Toimiva ja kestävä hyvinvointiyhteiskunta
Sivun alkuun