Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt tiettyjen velvoitevarastoitujen lääkkeiden käytöstä erityistilanteessa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 1.2.2022 14.55
Tiedote 28/2022

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt, että tiettyjen ihmisen normaalia immunoglobuliinia sisältävien intravaskulaariseen käyttöön tarkoitettujen lääkevalmisteiden velvoitevarastot saavat alittaa normaalin kuuden (6) kuukauden keskimääräistä kulutusta vastaavan määrän.

Velvoitevarastojen käyttö on kohdennettava ainoastaan potilaiden ja terveydenhuollon käyttöön Suomessa ja velvoitevarastoon kuuluvia lääkevalmisteita tulee käyttää vain sellaisissa tilanteissa, joissa lääkevalmisteiden hyväksyttyihin käyttöaiheisiin ei ole käytettävissä vaihtoehtoisia lääkevalmisteita tai muita hoitomuotoja. 

Ihmisen normaalia immunoglobuliinia sisältävien lääkevalmisteiden valmistuksessa tarvitaan veriplasmaa, jonka saatavuudessa on ollut ongelmia jo pidempään. Koronapandemia on heikentänyt saatavuutta entisestään. 

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksellä varmistetaan immunoglobuliinia sisältävien lääkevalmisteiden riittävyys haasteellisemman saatavuustilanteen aikana potilaille, jotka ensisijaisesti tarvitsevat lääkettä Suomessa. Osaan lääkevalmisteiden käyttöaiheista on mahdollista käyttää muita lääkevalmisteita ja hoitomuotoja. Hoitava lääkäri arvioi käytettävän hoitomuodon kunkin potilaan kohdalla. 

Päätös tulee voimaan 1.2.2022. Lääkevalmisteiden velvoitevarastojen suuruuden tulee olla lääkkeiden velvoitevarastoinnista annetun lain mukaisia viimeistään 31.1.2023. 

Lisätietoja: 

Tuija Metsävainio, hallitussihteeri, p. 0295 163 449, [email protected]
Ulla Närhi, neuvotteleva virkamies, p. 0295 163 619, [email protected]

 
Sivun alkuun