Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Sosiaalinen luototus laajenee käyttöön koko Suomeen 

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 24.11.2022 14.03
Tiedote 279/2022

Sosiaalisesta luototuksesta tulee hyvinvointialueilla järjestettävä lakisääteinen palvelu 1.8.2023 alkaen. Hallitus esitti lakimuutoksen vahvistamista torstaina 24. marraskuuta. Presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina. 

Sote-uudistuksen yhteydessä aiemmin tehty lainmuutos mahdollistaa sen, että hyvinvointialueet voivat myöntää sosiaalista luototusta jo vuoden 2023 alusta, mutta myöntäminen on alkuvuonna vapaaehtoista. Aikaisemmin sosiaalista luottoa myöntäneet alueet voivat siis jatkaa luototusta ilman katkosta.

Uuden lainmuutoksen johdosta jokaisen hyvinvointialueen on järjestettävä sosiaalista luototusta alueellaan. Hyvinvointialueen tulee määritellä sosiaalisen luoton myöntämisen perusteet lain mukaisesti. Sosiaaliseen luottoon ei ole jatkossakaan subjektiivista oikeutta, vaan kyseessä on määrärahasidonnainen palvelu. 

Sosiaalinen luototus vahvemmin osaksi sosiaalihuollon keinovalikoimaa

Sosiaalinen luototus pysyy edelleen sosiaalihuoltoon kuuluvana sosiaalityön välineenä. 

Uutta on se, että sosiaaliseen luototukseen voidaan myöntää vapaakuukausia ja maksuvapautuksia laissa säädettyjen edellytysten täyttyessä. 

Sosiaalisen luoton hakijalle ja luotonsaajalle annettavasta taloudellisesta neuvonnasta ja ohjauksesta säännellään nykyistä tarkemmin. Sosiaalisen luoton saaneella tulee olla mahdollisuus taloudelliseen neuvontaan ja ohjaukseen koko luoton takaisinmaksuajan, erityisesti takaisinmaksuongelmien ja maksuohjelmien muutosten yhteydessä. 

Tavoitteena on lisätä sosiaalitoimen keinoja ehkäistä ylivelkaantumista.

Valtionavustukset luottopääomaa varten haettavissa keväällä 2023

Hyvinvointialueelle voidaan myöntää sosiaalisessa luotonantotoiminnassa tarvittavan luottopääoman rahoittamiseen valtionavustusta. Sosiaali- ja terveysministeriön on tarkoitus avata valtionavustushaku helmikuussa 2023.

Valtionavustushaun tiedot päivitetään verkkosivuille:

Opas sosiaalisesta luototuksesta on päivitettävänä. Tavoitteena on julkaista päivitetty opas alkuvuodesta. 

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Susanna Rahkonen 
erityisasiantuntija Ritva Liukonen
lakimies Katariina Rainio
[email protected]

 
Sivun alkuun