Hyppää sisältöön

Sosiaaliturvauudistus: Uusi julkaisu käsittelee vapautta, tasa-arvoa ja solidaarisuutta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 16.3.2022 9.41
Uutinen

Sosiaaliturvaa tarvitaan, jotta yhteiskuntamme pystyy sopeutumaan ekologisiin rajoihin. Myös hyvinvointivaltion uudet roolit sosiaalisten investointien toteuttajana muuttavat sosiaaliturvaa. 

Sosiaaliturvakomitean uusi työpaperi käsittelee oikeuksien, tasa-arvon ja yhteisvastuun tasapainoa suomalaisessa sosiaalipolitiikassa. 
 
Työpaperin kirjoittajia ovat valtiotieteen tohtori ja sosiaali- ja terveysministeriön entinen kansliapäällikkö Markku Lehto, valtiotieteiden tohtori ja Eläketurvakeskuksen erikoistutkija Jyri Liukko sekä sosiaaliturvakomitean puheenjohtaja, THL:n tutkimusprofessori Pasi Moisio.
 
Kirjoittajat esittävät uutta sosiaalipolitiikan paradigmaa, joka korostaa yksilöä moraalisena valintoja tekevänä, aktiivisena toimijana, ja samalla yhteiskunnan velvollisuutta mahdollistaa ja ohjata yksilöitä tekemään eettisesti ja ekologisesti kestäviä valintoja. Lisäksi se korostaa pyrkimystä rakentaa vastavuoroisuuteen perustuvaa luottamusta sosiaalisten ja ekologisten riskien varalta myös globaalisti.
 
Työpaperi tarkastelee myös, miten vapausoikeuksien, tasa-arvon ja solidaarisuuden tavoitteita on yhteensovitettu suomalaisen hyvinvointipolitiikan historiassa. Kirjoittajien mukaan suomalaista sosiaalipolitiikkaa on leimannut oikeuksien korostaminen yhteisvastuun kustannuksella ja utilitaristinen seurausetiikka velvollisuus- ja sopimusetiikan kustannuksella. Arvokeskustelu oikeuksien, tasa-arvon ja yhteisvastuun yhteensovittamisesta sosiaaliturvassa on ollut vähäistä.
 

 
Lisätietoja:
 

sosiaaliturvakomitean puheenjohtaja, tutkimusprofessori Pasi Moisio, p. 029 524 7228, etunimi.sukunimi@thl.fi
viestintäasiantuntija Tuulia Nieminen, p. 0295 163 635, [email protected]

Sivun alkuun