Hyppää sisältöön

STM asetti työryhmän valmistelemaan tutkimuslainsäädännön korjaamista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.9.2024 11.53
Uutinen

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan toisiolain korjaamista sekä muun sote-alan tutkimuslainsäädännön selkiyttämistä.

Lakihankkeiden tavoitteena on edistää Suomessa tehtävää tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa mahdollistamalla sosiaali- ja terveystietojen hyödyntäminen kansalaisten oikeuksia ja yksityisyyttä kunnioittaen. Uudistuksilla on tarkoitus mahdollistaa houkutteleva toimintaympäristö kotimaisille ja kansainvälisille TKI-toimijoille. 

Työryhmän puheenjohtajana toimii osastopäällikkö Taneli Puumalainen ja varapuheenjohtajana johtaja Tuula Helander sosiaali- ja terveysministeriöstä. Työryhmän toimikausi on 22.8.2024–28.2.2026. Ensimmäinen kokous järjestettiin 22.8.2024. 

Ensimmäisessä vaiheessa keskitytään toisiolain ongelmien korjaamiseen

Työryhmän työskentely on jaettu kahteen eri vaiheeseen. Ensimmäisessä vaiheessa työryhmän tehtävänä on tunnistaa ja arvioida toisiolakiin liittyviä ongelmakohtia ja koota toimenpide-ehdotuksia niiden korjaamiseksi. 

Toissijainen käyttö eli toisiokäyttö tarkoittaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja rekisteritietoja käytetään muun muassa tieteellisessä tutkimuksessa, kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa sekä opetuksessa. 

Toisiolain korjaamista koskevaa hallituksen esitysluonnosta valmistellaan syksyllä 2024. Se on tarkoitus viedä lausuntokierrokselle vuoden 2025 alussa. Tavoitteena on, että hallituksen esitys annetaan eduskunnalle viimeistään syksyllä 2025.

Toisessa vaiheessa käsittelyssä tutkimuslainsäädännön selkiyttäminen

Toisessa vaiheessa työryhmä kokoaa ehdotuksia muun sosiaali- ja terveysalan tutkimustoimintaa koskevan lainsäädäntökokonaisuuden selkiyttämiseksi. Työskentelyn toisessa vaiheessa arvioinnin piiriin kuuluvat toisiolain ohella tutkimuslaki, lääketutkimuslaki, biopankkilaki, kudoslaki ja laki lääkinnällisistä laitteista.

Tutkimuslainsäädännön selkiyttämistä koskevan hallituksen esitysluonnoksen on tarkoitus olla lausuntokierroksella syksyllä 2025. Tavoitteena on, että hallituksen esitys annetaan eduskunnalle viimeistään kevätistuntokaudella 2026.

Lisätietoja

erityisasiantuntija Essi Suonvieri, p. 0295 163 137

lakimies Hanna Veijalainen, p. 0295 163 352

sosiaaliturvaministerin erityisavustaja Niilo Heinonen, p. 0295 163 603

etunimi.sukunimi(at)gov.fi