Hyppää sisältöön

STM:n ja THL:n tilannekatsaus: Epidemia on hidastunut voimakkaasti Suomessa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 27.4.2020 16.20
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisevat Covid-19-tilannekatsauksen, joka on tehty hallituksen ja eduskuntapuolueiden käyttöön. Tilannekatsaus on laadittu 22.4.

Tilannekatsauksen mukaan epidemia on Suomessa voimakkaasti hidastunut ja epidemian leviäminen on hitaampaa kuin naapurimaissa. Epidemian näin voimakas hidastuminen pidentää epidemian kestoa merkittävästi ja saattaa pitkään jatkuessaan aiheuttaa riskin myöhemmästä isosta epidemiasta.

Terveydenhuollon tilanne on hallinnassa. Rajoitetoimien ansiosta terveydenhuolto ei ole ylikuormittunut, ja tehohoitopaikkoja on koko ajan ollut riittävästi. Kuormitus on seurannut THL:n tekemien mallinnusten ennusteita, jopa alittanut ne.

Tapauskuolleisuus on matala alle 50 vuotta täyttäneillä. Verrattuna naapurimaihin myös ikäihmisten kuolleisuus koronainfektioon on selvästi matalammalla tasolla.

Nykytilanne mahdollistaa keskustelun rajoitusten osittaisesta höllentämisestä. Rajoitusten poistaminen pitää kuitenkin tehdä asteittain ja tarkkaan vaikutuksia seuraten. Mikäli epidemia kiihtyy liikaa, on oltava valmius reagoida nopeasti. Laajentuva testaus ja jäljitys on keino rajoittaa epidemiaa, mutta se ei todennäköisesti ole yksinään riittävä keino.

Lisätietoja

Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki, STM, [email protected]
Johtaja Mika Salminen, THL, [email protected]
Professori Matti Reinikainen, Itä-Suomen yliopisto, [email protected] (tehohoidon tilanne)