Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Suomen ja Japanin välinen sosiaaliturvasopimus hyväksytty

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 3.6.2021 13.28
Tiedote 156/2021

Japanin kanssa vuonna 2019 tehty sopimus on hyväksytty eduskunnassa. Sopimuksen voimaantulosta säädetään erikseen valtioneuvoston asetuksella. Sopimuksen määräysten perusteella muun muassa sopimusvaltioon lähetetyt työntekijät välttävät kaksinkertaiset eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut.

Sopimus vaikuttaa Suomen ja Japanin välillä liikkuneiden ja tulevaisuudessa liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvaan, erityisesti eläketurvaan. Sopimuksessa määrätään Suomen työeläkkeiden ja Japanin osalta Japanin eläkkeiden maksamisesta toisessa sopimusvaltiossa asuville henkilöille. Lisäksi sopimuksessa määrätään eläke-ja työttömyysvakuutukseen sovellettavasta lainsäädännöstä. Työkomennukselle lähetetyt työntekijät jäävät lähtövaltion lainsäädännön alaisuuteen, jolloin vältytään kaksinkertaisilta vakuutusmaksuilta.
 
Suomeen Japanista palannut henkilö hyötyy sopimuksesta. Hän voi saada oikeuden Japanin eläkkeeseen, vaikka ei olisikaan kuulunut Japanin eläkejärjestelmään tarpeeksi pitkää vakuutuskautta saadakseen eläkkeen Japanin lain perusteella.  

Lisätietoja:

johtaja Essi Rentola, p. 0295 163 155

 
Sivun alkuun