Hyppää sisältöön

Suomi osallistuu YK:n sosiaalisen kehityksen toimikunnan 60. istuntoon – pääteemana köyhyyden ja nälän poistaminen maailmanlaajuisesti

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 7.2.2022 12.01
Tiedote 32/2022

YK:n sosiaalisen kehityksen toimikunnan (CSocD) 60. istunto järjestetään hybridimuotoisena New Yorkissa ja etänä 7.-16.2.2022. Istunnon pääteemana on toipuminen koronapandemiasta ja kestävän toimeentulon, hyvinvoinnin ja ihmisarvon varmistaminen kaikille sekä köyhyyden ja nälän poistaminen Agenda 2030 -toimintaohjelman saavuttamiseksi. 

Suomi osallistuu istuntoon virtuaalisesti monitoimijavaltuuskunnalla, jota johtaa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen. Suomen valtuuskunnassa on edustajia ministeriöistä, THL:stä ja eri kansalaisjärjestöistä. Ministeri Sarkkinen käyttää pohjoismaisen yleispuheenvuoron sekä osallistuu kahteen korkean tason keskustelufoorumiin.   

”Varmistamalle lapsille mahdollisuuden terveyteen, hyvinvointiin ja koulutukseen sijoitamme tulevaisuuteen kestävällä tavalla ja ehkäisemme köyhyyttä”, ministeri Sarkkinen sanoo puheenvuorossaan. Ministeri korostaa myös eriarvoisuuden vähentämistä ja sosiaalisen hyvinvoinnin vahvistamista osana Agenda 2030 -toimintaohjelman toteuttamista.

Suomi on mukana kahdessa sivutapahtumassa. ICSW:n (International Council on Social Welfare) sivutapahtuma käsittelee ruoka- ja ravitsemuspolitiikkaa, ja tilaisuudessa puhujana on sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio. YK:n sosiaalisen kehityksen tutkimusinstituutin (UNRISD) sivutapahtuma tarkastelee uutta ekologista yhteiskuntasopimusta oikeudenmukaisen vihreän siirtymän yhteydessä. Suomesta puhujana tilaisuudessa on sosiaalipolitiikan professori Liisa Häikiö ORSI-hankkeesta.

YK:n jäsenmaat sopivat vuonna 2015 Agenda2030 -toimintaohjelmasta ja tavoitteista, jotka ohjaavat kestävän kehityksen edistämistä vuosina 2016–2030. Niiden pyrkimyksenä on poistaa köyhyys maailmasta ja turvata hyvinvointi ympäristölle kestävällä tavalla.

YK:n sosiaalisen kehityksen toimikunta on keskeisin kestävän kehityksen sosiaalista ulottuvuutta käsittelevä Yhdistyneiden kansakuntien toimielin. Toimikunnan päätehtävä on seurata Kööpenhaminan sosiaalisen kehityksen huippukokouksen (1995) toimeenpanoa ja se osallistuu YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030:n seurantaan. Suomi on määräaikaiskauden toimikunnan jäsenenä.

Lisätietoja istunnosta YK:n sivuilta. Suomen valtuuskunnan asettamispäätös Valtioneuvoston sivuilla. 

Lisätietoja

ministerin erityisavustaja Jiri Sironen, STM, p. 040 4509 077, [email protected]
asiantuntija Elina Häkkinen, STM, p. 0295 163 119, [email protected]