Hyppää sisältöön

Suositus sosiaali- ja terveydenhuollon sekä oppilaitosten henkilöstölle ja työnantajille koronavirustilanteessa

opetus- ja kulttuuriministeriösosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 12.3.2020 8.06
Tiedote 46/2020

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö antavat suosituksen koronaviruksen laajenemisen estämiseksi ja ammattihenkilöstön sekä riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden suojaamiseksi.

Suositus koskee sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen ja koulutuksen sekä korkeakoulujen työnantajia ja henkilökuntaa kattaen sekä julkisen että yksityisen sektorin.

Ministeriöt suosittavat työntekijöiden jäämistä kotiin matalalla kynnyksellä, jos työntekijä on palannut koronaviruksen epidemia-alueelta tai tuntee flunssan oireita. Lisäksi suositetaan, että työntekijälle sallittaisiin omalla ilmoituksella esimerkiksi etätyön tekeminen työnantajan määrittelemäksi tarpeelliseksi ajaksi. 

Normaalia koulutyötä voidaan paikoitellen joutua järjestämään toisin koronaviruksen leviämisen estämiseksi. On tärkeää muistaa vanha perussääntö: flunssa- tai muissa oireissa ei mennä kouluun tai harrastuksiin.

Työnantajaa suositetaan käyttämään viranhaltijalain ja työsopimuslain sekä työ-ja virkaehtosopimuksen mahdollistamia toimenpiteitä suosituksen mukaisten järjestelyjen toteuttamiseksi sekä palvelukyvyn turvaamiseksi. Kunnissa ja kuntayhtymissä noudatetaan niissä laadittuja suunnitelmia ja ohjeita epidemian vaikutuksista työn tekemiseen ja suojautumistoimenpiteisiin.

Lisätietoja

kansliapäällikkö Kirsi Varhila, STM, p. 0295 163 338, [email protected]
kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, OKM, p. 02953 30182, [email protected]
Johtaja Jaska Siikavirta, STM, p. 0295 163 394, [email protected]