Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ändringen av lagen om smittsamma sjukdomar till riksdagen – fler metoder för att bromsa coronavirusets spridning

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 10.12.2020 13.40 | Publicerad på svenska 10.12.2020 kl. 15.16
Pressmeddelande

Regeringen överlämnade i dag en proposition med förslag till ändring av lagen om smittsamma sjukdomar. Målet är att stärka de lokala och regionala myndigheternas möjligheter att vidta proaktiva och snabba åtgärder för att förhindra spridningen av coronaviruset. Största delen av ändringarna gäller endast temporärt i anslutning till coronavirusepidemin. 

Enligt propositionen kan en myndighet bestämma om regionala begränsningar för närings- och hobbyverksamhet när det är nödvändigt för att förhindra att epidemin sprids. Skyldigheterna och begränsningarna ska grunda sig på undvikande av fysiska kontakter mellan människor.

De skärpta åtgärderna tas i bruk stegvis i och med att coronavirusepidemin trappas upp

Metoderna har delats in i enlighet med handlingsplanen för hybridstrategin så att skyldigheterna och begränsningarna kan skärpas om de tidigare åtgärderna inte är tillräckliga. 

I epidemins utgångsnivå är de allmänna hygienåtgärderna förpliktande i alla utrymmen avsedda för kunder eller deltagare direkt med stöd av lag. Kunderna eller deltagarna bör ha möjlighet att rengöra händerna och städningen ska effektiviseras. Dessutom ska kunderna och deltagarna ges anvisningar om rutiner som förhindrar spridning av smitta.

I accelerationsfasen kan myndigheten fatta ett regionalt beslut om att verksamheten ska ordnas på ett sådant sätt att det inte uppstår nära kontakter. Näringsidkaren kan välja det sätt som bäst lämpar sig för den egna verksamheten så att det de facto är möjligt att undvika nära kontakt mellan kunderna. Åtgärderna kan vara olika arrangemang som gäller utrymmena, att tidtabellen delas upp, eller alternativt också en begränsning av antalet kunder. I accelerationsfasen kan även antalet passagerare begränsas till högst hälften av det normala antalet genom beslut av Transport- och kommunikationsverket.

I samhällsspridningsfasen kan kommunen eller regionförvaltningsverket stänga lokaler för näringsverksamhet eller annan verksamhet som är avsedd för kunder och deltagare för två veckor. Stängningen kan endast gälla utrymmen där det finns en särskild möjlighet till uppkomsten av betydande smittkedjor. Sådana utrymmen är bland annat motions- och idrottslokaler, allmänna bastur och simhallar, dansställen, nöjesparker, inomhuslekparker och allmänna utrymmen i köpcentra. 

Bestämmelserna ska inte tillämpas på verksamhet som hör till privatlivet eller familjelivet.

Social- och hälsovårdstjänsterna kan ordnas på ett sätt som avviker från det nuvarande

Kommunerna och sjukvårdsdistrikten kan redan nu ordna och vid behov ändra social- och hälsovårdsverksamheten på det mest ändamålsenliga sättet inom ramen för den gällande lagstiftningen. Detta verksamhetssätt ska vara det primära även i fortsättningen. 

Om coronavirusepidemin väsentligt äventyrar social- och hälsovårdssystemets funktionsförmåga, kan regionförvaltningsverket eller social- och hälsovårdsministeriet ge ett beslut om ordnande av kommunala social- och hälsovårdstjänster på ett sätt som avviker från det nuvarande. Genom beslutet kan man t.ex. koncentrera vården av patienter till ett visst sjukhus. 

Mer bestående ändringar i bestämmelserna om isolering och rätten att få tillgång till uppgifter

Regeringen föreslår mer bestående ändringar till exempel i bestämmelserna om isolering. I fortsättningen ska det vara möjligt att isolera en person också på någon annan plats än en verksamhetsenhet inom hälso- och sjukvården, såsom i personens eget hem. 

Dessutom preciseras bestämmelserna om myndigheternas rätt att få tillgång till uppgifter och handräckning. 

Ytterligare information 

Kirsi Ruuhonen, regeringsråd, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 239, [email protected]

 
Sivun alkuun