Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Terveyden edistämisen maailmankonferenssia esitetty Suomeen vuonna 2013

30.10.2009 11.45
Uutinen N5-55886

Kenian Nairobissa järjestetyssä terveyden edistämisen maailmankonferenssissa sovittiin alustavasti seuraavan Maailman terveysjärjestön (WHO) konferenssin järjestämisestä Suomessa vuonna 2013. Suomen edustajat esittivät alustavan kutsun Nairobin konferenssin päättäjäistilaisuudessa 30.10.2009. Lopullinen päätös asiasta tehdään loppuvuoden aikana.

Nairobissa järjestetyn seitsemännen konferenssin teemoina olivat terveyden edistämisen kapasiteetin vahvistaminen, terveysjärjestelmien rooli terveyden edistämisessä, sektorien välinen yhteistyö, yhteisöjen rooli terveyden edistämisessä sekä terveyskäyttäytyminen ja terveyden lukutaito. Konferenssin ohjelmassa painottuivat Afrikan maiden tilanne ja terveysongelmat. Osallistujina oli lähes 1000 alan asiantuntijaa yli sadasta WHO:n jäsenmaasta.

Konferenssi hyväksyi asiakirjan, jonka tarkoituksena on tukea kansainvälisiä järjestöjä, jäsenmaiden hallituksia ja paikallisia toimijoita toimimaan terveyden hyväksi. Erityisesti nostetaan esille avainstrategiat, joita tarvitaan terveyden eriarvoisuuden vähentämiseksi sekä terveyshaasteisiin vastaamiseksi osana kehitysyhteistyötä. Asiakirja sisältää tutkimukseen, toimintapolitiikkaan, käytännön toimintaan, hallintoon sekä poliittiseen päätöksentekoon linjauksia, joilla voidaan lisätä yksilöiden ja eri väestöryhmien elämänlaatua ja hyvinvointia.

WHO:n terveyden edistämisen perustan luoneiden maailmankonferenssien sarjan aloitti Ottawassa Kanadassa vuonna 1986 järjestetty konferenssi. Siellä luotiin pohja terveyden edistämisen käsitteelle ja WHO:n Health for All -toimintapolitiikan toteuttamiselle. Konferenssisarja on tuottanut merkittävimmät terveyden edistämisen maailmanlaajuiset linjaukset. Ottawan asiakirja ja sitä seuranneiden konferenssien julkilausumat ovat myötävaikuttaneet siihen, että terveys on yhä enemmän esillä niin kansainvälisessä päätöksenteossa kuin kansallisissa politiikoissakin.

Lisätietoja

Neuvotteleva virkamies Taru Koivisto, puh. 050 327 8352
Johtaja Tapani Melkas, puh. 09 160 73886

verkkouutiset
Sivun alkuun