Hyppää sisältöön

Terveydensuojelulaki uudistetaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 12.3.2024 9.54
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut ohjausryhmän toteuttamaan terveydensuojelulain kokonaisuudistusta. Lain tarkoituksena on ylläpitää ja edistää terveyttä ja torjua terveyshaittaa aiheuttavia tekijöitä ympäristöstä.

Nykyinen terveydensuojelulaki tuli voimaan vuonna 1995, jonka jälkeen mm. Suomen perustuslaki ja hallintolaki ovat muuttuneet, ja voimaan on tullut paljon EU-lainsäädäntöä. 

– Terveydensuojelulakia on muutettu useita kertoja vuosien saatossa, ja laki on erillisten muutosten myötä osin hajanainen. Tämän vuoksi on tärkeää, että lakia katsotaan ja uudistetaan nyt kokonaisuutena, toteaa neuvotteleva virkamies Vesa Pekkola sosiaali- ja terveysministeriöstä. 

Terveydensuojelu liittyy vahvasti häiriö- ja kriisitilanteisiin

Yhtenä hallitusohjelman tavoitteena on, että häiriö- ja kriisitilanteiden hoitoa tarkastellaan kokonaisuutena. Terveydensuojelun avulla ehkäistään elinympäristöstä aiheutuvia terveyshaittoja, joten terveydensuojelulaki liittyy keskeisesti häiriötilanteisiin kuten vesiepidemioihin, kemikaalionnettomuuksiin ja säteilyvaaratilanteisiin. 

Terveydensuojelulain valvonta sivuaa usean eri viranomaisen toimialaa, jonka vuoksi yhtenä uudistuksen tavoitteena on vahvistaa viranomaisten välistä yhteistyötä ja tiedonvaihtoa. 

Aloituswebinaari järjestetään 25.3.

Lakiuudistukselle on asetettu ohjausryhmä, jossa on edustajat keskeisistä sidosryhmistä. Lisäksi hankkeelle on tarkoitus perustaa alatyöryhmiä. Lakiuudistus toteutetaan vuosina 2024–2027. 
Terveydensuojelulain kokonaisuudistus käynnistetään 25.3.2024 webinaarilla, johon ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet. 

Lisätietoja:

neuvotteleva virkamies Vesa Pekkola, p. 0295 163 282, etunimi.sukunimi(at)gov.fi