Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Toimeentulotuki-infot hyvinvointialueille ja Kelalle 

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 18.1.2023 13.59
Uutinen

Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen järjestämisvastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta. Kansaneläkelaitos vastaa edelleen perustoimeentulotuesta. Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt hyvinvointialueille ja Kelalle toimeentulotuki-infot toimeentulotukilain keskeisimmistä muutoksista sekä toimeentulotuen määräytymisestä. 

Vuoden 2023 alusta voimaantulleiden toimeentulotukilain muutosten tavoitteena on parantaa erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden asemaa sekä tarkentaa palvelua, asiointia ja asiakaskohtaista harkintaa koskevia säädöksiä. 

Lakimuutokset selkeyttävät toimeentulotuen tavoitteita ja suhdetta sosiaalihuoltoon sekä toimeentulotuen toimeenpanijoiden toimivallan jakautumista. Toimeentulotuki on edelleen luonteeltaan viimesijainen harkinnanvarainen sosiaalihuoltoon kuuluva taloudellinen tuki. 

Laissa säädetään nyt myös sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimivasta valtakunnallisesta sekä hyvinvointialueiden toimeentulotukiasioiden neuvottelukunnista. Neuvottelukunnat varmistavat jatkossa viranomaisten välisen yhteistyön toteutumista ja tuovat esiin mahdollisia kehittämistarpeita. Hyvinvointialueiden neuvottelukunnat tulisi asettaa viimeistään syksyllä 2023.

Toimeentulotuen perusosan määriin korotuksia vuonna 2023 

Toimeentulotuen perusosan määriä tarkistetaan vuosittain kansaneläkeindeksin perusteella. 
Yksin asuvalla henkilöllä perusosa on 1.1.2023 lähtien 555,11 euroa kuukaudessa. Yksinhuoltajalle korotettuna maksettavan perusosan määrä on 632,83 euroa.

Alle 18-vuotiaiden lasten perusosien määrää on korotettu väliaikaisesti vuoden 2023 ajaksi 10 prosentilla.

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Ritva Liukonen, [email protected]

 
Sivun alkuun