Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Toimeentulotukilain muutokset voimaan vuoden 2023 alusta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 8.12.2022 13.29
Tiedote

Toimeentulotukilain muutosten tavoitteena on parantaa erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden asemaa sekä tarkentaa palvelua, asiointia ja asiakaskohtaista harkintaa koskevia säädöksiä. Lisäksi säädetään Kelan ja hyvinvointialueiden yhteistyöstä.

Muutosten tavoitteena on parantaa erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden asemaa toimeentulotuen hakijoina. Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueille sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen linjausten mukaisesti vuoden 2023 alusta lukien. Kansaneläkelaitos vastaa edelleen perustoimeentulotuesta. 

Laissa tarkennetaan asiakkaan oikeutta saada henkilökohtaista ja monialaista palvelua. Asiointi tulee järjestää saavutettavalla ja esteettömällä tavalla niin, että eri asiakasryhmien tarpeet otetaan huomioon. Myös sosiaalihuollon ja asiakkaan näkemysten huomioon ottamisesta säädetään nykyistä tarkemmin. Muutokset korostavat sitä, että toimeentulotukilain soveltamisen perusperiaatteisiin kuulunut asiakaskohtainen harkinta kuuluu tuen myöntämiseen jatkossakin. 

Lisäksi säädetään Kelan ja hyvinvointialueen yhteistyöstä toimeentulotukiasioissa. Lakiin sisältyvät säännökset valtakunnallisesta sekä hyvinvointialueiden toimeentulotukiasioiden neuvottelukunnista. Ne varmistavat jatkossa viranomaisten välisen yhteistyön toteutumista ja tuovat esiin kehittämistarpeita. Valtioneuvosto hyväksyy neuvottelukuntia koskevat asetukset vielä erikseen. Valtakunnallinen toimeentulotukiasioiden neuvottelukunta asetetaan ensi vuoden alkupuolella. 

Toimeentulotukilain muutokset tulevat voimaan vuoden 2023 alusta. Hallitus esitti lakimuutoksen vahvistamista torstaina 8. joulukuuta ja presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina 9.12.2022.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Susanna Rahkonen 
erityisasiantuntija Ritva Liukonen
lakimies Katariina Rainio
[email protected]

 
Sivun alkuun