Hyppää sisältöön

Toisiolain mukaisista tietopyynnöistä aiheutuvasta työstä voi periä maksun

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 30.12.2019 11.33
Tiedote 173/2019

Sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä annettuun lakiin (toisiolaki) on tehty muutos, joka varmistaa, että toisiolain mukaisista tietopyynnöistä aiheutuvasta työstä voi periä maksun. Maksujen määrät on määritelty sosiaali- ja terveysministeriön antamassa asetuksessa.

Toisiolaki määrittelee, miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutoiminnassa syntyneitä asiakastietoja voidaan käyttää muussa kuin niiden alkuperäisessä käyttötarkoituksessa. Näitä voivat olla mm. tutkimus, tilastointi, opetus, kehittämis- ja innovaatiotoiminta ja tietojohtaminen. Lain tavoite on tehdä tietojen käyttö sujuvaksi ja entistä tietoturvallisemmaksi.

Toisiolain mukaisista tietopyynnöistä päättää keskitetysti sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomainen, Findata. Tietopyynnöt ovat tietolupaviranomaisen työläimpiä tehtäviä. Silloin kun tietoja tarvitaan rekisterinpitäjiltä, niiden tehtävänä on poimia tietopyynnön mukaiset tiedot omista järjestelmistään ja toimittaa ne tietolupaviranomaiselle.

Lakimuutoksen tavoitteena on saada lakiperusta paitsi tietoluvista myös tietopyynnöistä aiheutuvien kustannusten korvaamiseen tietolupaviranomaiselle ja rekisterinpitäjille.

Tasavallan presidentti vahvisti lain 30.12.2019. Lakimuutos tulee voimaan 1.1.2020.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Joni Komulainen, p. 029 516 3453, [email protected]

hallitussihteeri Outi Äyräs-Blumberg, p. 0295163260, [email protected]