Hyppää sisältöön

Tupakkalain muutoksesta pyydetään lausuntoja

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 31.8.2022 14.01
Tiedote
tupakka

Hallituksen esitys tupakkalain muutoksesta on lausunnolla. Lakiin lisättäisiin kuumennettavan tupakkatuotteen määritelmä, ja tunnusomaiset tuoksut ja maut kiellettäisiin kuumennettavista tupakkatuotteista. Muutoksella pantaisiin täytäntöön Euroopan komission delegoitu direktiivi, jolla muutetaan EU:n tupakkadirektiiviä.

Lisättävän määritelmän mukaan kuumennettava tupakkatuote on uusi tupakkatuote, josta vapautuu kuumennettaessa käyttäjän hengitettäväksi nikotiinia ja muita kemikaaleja sisältäviä päästöjä. Kyseessä voi olla joko savuton tai poltettavaksi tarkoitettu tupakkatuote. 

Savukkeiden, kääretupakan ja sähkösavukkeiden nesteiden tunnusomaiset tuoksut ja maut kiellettiin vuonna 2016, jolloin toteutettiin tupakkalain kokonaisuudistus. Lisäksi tämän vuoden toukokuussa tupakkalaissa kiellettiin mm. makukortit ja muut tuotteet, joilla kuluttajat voivat itse muuttaa tupakkatuotteiden makua. 

Euroopan komissio antoi delegoidun direktiivin 29.6.2022, ja se tulee voimaan, jos Euroopan parlamentti ja neuvosto eivät ole esittäneet siihen vastalauseita 29.10.2022 mennessä. Tupakkalain muutosten voimaantulo riippuu delegoidun direktiivin voimaantulosta. Hallituksen esitys on lausunnolla 31.8.–26.9.2022. 

Lisätietoa

lakimies Laura Terho, p. 0295 163 550, [email protected]