Hyppää sisältöön

Työpajassa toivottiin, että tartuntatautilaista tulee yhdenvertaisempi eri toimialoja kohtaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 21.12.2023 14.00
Uutinen

Suomen tartuntatautilainsäädäntö uudistetaan vuosien 2023–2025 aikana. Uudistuksen aikana järjestetään useita teematyöpajoja, joissa keskeiset sidosryhmät pääsevät esittämään näkemyksiään. Ensimmäinen työpaja järjestettiin 18.12. teemalla elinkeinotoiminta ja työ.

Tartuntatautilain 58 pykälä kirvoitti paljon keskustelua. Pykälän mukaan sanotaan, että hyvinvointialue voi yleisvaarallisen tartuntataudin torjumiseksi tarvittaessa mm. sulkea oppilaitokset ja päiväkodit sekä kieltää kokoukset ja yleisötilaisuudet. Tilaisuudessa esitettiin, että 58 pykälä ei ole lähtökohtaisesti toimialaneutraali eikä yhdenvertainen, vaan rajoittaa erityisesti tapahtuma-alan elinkeinonvapautta. Toimenpiteiden täytyy kuitenkin perustua tartunnan leviämisen riskiin eri laisissa tiloissa ja tilaisuuksissa.  

Kantavana toiveena oli, että yhteiskunta pidettäisiin mahdollisimman pitkään auki myös pandemian tai muun yleisvaarallisen tartuntatautiepidemian aikana. Valittujen torjuntatoimien tulee olla oikeasuhtaisia, tietoon perustuvia ja oikea-aikaisia. Lisäksi tautitilanteesta ja suosituksista tarvitaan runsaasti selkeää viestintää.

Taudin lisäksi tavoitteena on torjua yhteiskunnalle aiheutuvia haittoja

Tartuntatautilain tarkoituksena on ehkäistä tartuntatauteja ja niiden leviämistä sekä niistä ihmisille ja yhteiskunnalle aiheutuvia haittoja. Tilaisuudessa todettiin, että on tärkeää huomioida mm. torjuntatoimien laajat yhteiskunnalliset vaikutukset sekä vaikutukset muun muassa mielenterveydelle ja lasten oikeudelle saada laadukasta opetusta.  

Keskusteltiin myös siitä, että vuoden 2020 alussa yhteiskunnalla oli vastassa tuntematon tauti. Tämän vuoksi rajoituksillakin oli tarkoituksensa. Keskustelussa todettiin, että monien toimenpiteiden vaikutukset voivat olla samaan aikaan negatiivisia ja positiivisia. 

Työpajassa oli läsnä edustajia mm. tapahtuma-alalta, työterveydestä, Suomen yrittäjistä sekä työntekijä- ja työnantajaliitoista. Palaute kirjattiin ylös ja sitä käsitellään tartuntatautilain uudistuksen valmistelutyöryhmässä. Työpajan fasilitoi HAUS kehittämiskeskus.

Lisätietoja

lääkintöneuvos Anni-Riitta Virolainen-Julkunen, p. 0295 163 324

neuvotteleva virkamies Mirka-Tuulia Kuoksa, p. 0295 163 079

etunimi.sukunimi(at)gov.fi 
 

Sivun alkuun