Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Työryhmän ehdotus Suomen tehohoitostrategiaksi on valmistunut

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 24.2.2023 10.00
Tiedote
Tippapullo sairaalassa

Tehohoitostrategiaa valmistellut asiantuntijatyöryhmä on saanut valmiiksi ehdotuksen valtakunnalliseksi tehohoito- ja tehovalvontastrategiaksi.

Työryhmä ehdottaa, että Suomen sairaaloissa varaudutaan poikkeustilanteisiin neliportaisella kapasiteetin turvaamisen ja vahvistamisen suunnitelmalla. Suunnitelman toimeenpanon keskiössä on osaavan henkilöstön saatavuus sekä nykyistä kattavamman reaaliaikaisen tilannekuvan kokoaminen ja ylläpito.

Vähintään perustasoista tehohoitoa tai tehovalvontahoitoa toteutetaan Suomessa nyt 30 osastolla. Käytettävissä on yhteensä noin 300 aikuisten teho- ja tehovalvontahoitoon soveltuvaa potilaspaikkaa, joihin on ainakin laskennallinen henkilöstöresurssi (vakanssit) olemassa. Pelkästään lasten tehohoitoon ja tehovalvontaan on vastaavasti noin 30 potilaspaikkaa. 

Työryhmän mukaan teho-osastot tulisi akkreditoida Suomessa. Tätä varten tulisi määritellä eri tasoisilla teho-osastoilla tarvittavat tilat, välineet ja henkilökunta.

Tehohoitopaikat riittävät normaalitilanteessa, poikkeustilanteita varten tarvitaan lisähoitajia

Työryhmä katsoo, että Suomen nykyinen valtakunnallinen tehohoitokapasiteetti olisi normaalioloissa riittävä, mikäli olemassa olevat tehohoitajavakanssit olisi täytetty. Tällä hetkellä tulisi ensisijaisesti pyrkiä täyttämään vapaana olevat vakanssit ja vapaana olevat hoitajasijaisuudet. 

Lisäksi työryhmä ehdottaa, että tehohoitotyöhön koulutettaisiin noin 300 lisähoitajaa, jotta teho-osastot selviäisivät poikkeustilanteissa normaalia suuremmasta potilasmäärästä. Normaalioloissa lisähoitajat sijoitettaisiin moniosaajayksiköihin, koulutustehtäviin sekä teho-osastoille, mutta poikkeustilanteissa heidät sijoitettaisiin täysimääräisesti tehohoitotyöhön. 

Työryhmän mukaan näillä keinoin Suomessa voitaisiin nykyisen keskimääräisen tehohoitopotilasmäärän lisäksi hoitaa noin 120 poikkeustilanteen myötä tullutta tehohoitopotilasta ilman, että se estäisi pahasti sairaaloiden muuta toimintaa.

Ehdotusta varten kuultiin laajasti asiantuntijoita

Työryhmä haastatteli laajasti tehohoidon asiantuntijoita sekä kohdennetusti muiden alojen asiantuntijoita. Lisäksi työryhmä järjesti laajan kuulemiskierroksen raportin pohjalta.

Työryhmä luovutti raporttinsa sosiaali- ja terveysministeriölle 24.2.2023.

Lisätietoja

työryhmän puheenjohtaja, Suomen Tehohoitokonsortion puheenjohtaja Stepani Bendel, [email protected]
lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä, STM, [email protected]

 
Sivun alkuun