Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Uusi asetus tartuntataudeista täsmentää tautiluokittelua

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 9.3.2017 13.26 | Julkaistu suomeksi 9.3.2017 klo 13.27
Tiedote 33/2017

Uudessa valtioneuvoston asetuksessa tartuntataudeista luokitellaan, mitkä taudit kuuluvat yleisvaarallisiin tartuntatauteihin ja mitkä valvottaviin tartuntatauteihin. Asetuksessa säädetään myös viranomaisten ja tartuntatautilääkäreiden vastuista ja työnjaosta tartuntatautien torjunnassa. Asetus perustuu uuteen 1.3. voimaan tulleeseen tartuntatautilakiin. Asetus tartuntataudeista tulee voimaan 13. maaliskuuta.

Yleisvaaralliset tartuntataudit ovat vaarallisia, helposti tarttuvia tai nopeasti leviäviä, kuten tuberkuloosi ja kurkkumätä. Myös tuhkarokko luokitellaan vastedes yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi. Tautiluokittelua tarvitaan esimerkiksi siksi, että yleisvaaralliseen tartuntatautiin sairastunut voidaan eristää tartuntavaaran torjumiseksi.

Tauti luokitellaan valvottavaksi tartuntataudiksi silloin, kun lääkäri tarvitsee taudista tavallista enemmän tietoja, jotta tutkimukset ja hoito saadaan varmistettua. Valvottavat taudit ovat niin vakavia, että lääkärin on tehtävä näistä ilmoitus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rekisteriin.

Valvottavia tartuntatauteja ovat esimerkiksi vihurirokko, sikotauti ja hinkuyskä. Nämä taudit on saatu Suomessa kuriin kansallisen rokotusohjelman ansiosta. Lisäksi valvottavia tauteja ovat esimerkiksi C-hepatiitti, hiv, klamydia ja malaria.

Lisätietoja

Hallitusneuvos Liisa Katajamäki, p. 02951 63329
Lääkintöneuvos Anni-Riitta Virolainen-Julkunen, p. 02951 63324
Ylilääkäri Sari Ekholm, p. 02951 63447

• Tartuntatautien torjunta
• Kysymyksiä ja vastauksia uudesta tartuntatautilaista

 
Sivun alkuun