Hyppää sisältöön

Uusia muuntohuumeita otettiin valvontaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 8.5.2024 13.39
Tiedote

Valtioneuvosto muutti kahta asetusta, joilla uusia psykoaktiivisia aineita eli niin sanottuja muuntohuumeita otetaan valvontaan. Kuluttajamarkkinoilta kielletyiksi psykoaktiivisiksi aineiksi luokiteltiin yhdeksän ainetta ja neljän aineen huumausaineluokittelu muuttui.

YK:n huumausainetoimikunnan päätösten mukaisesti neljä aiemmin kansallisesti tai EU:n päätöksillä huumausaineina kiellettyä ainetta butonitatseeni, ADB-BUTINACA, α-pyrrolidiini-isoheksafenoni (α-PiHP) ja 3-metyylimetkatinoni (3-MMC) luokiteltiin uudelleen.

Tavoitteena estää aineiden leviäminen erityisesti nuorten keskuuteen

Kuluttajamarkkinoilta kielletyt yhdeksän ainetta on tunnistanut Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea yhteistyössä poliisin ja Tullin kanssa. Kyseiset aineet eivät ole lääkkeitä eivätkä huumausaineita, eikä niillä ole tiedossa olevia teollisia käyttötarkoituksia.

Kuluttajamarkkinoilta kieltäminen ei estä aineiden käyttöä, mutta kiellolla pyritään ehkäisemään muuntohuumeiden leviämistä ja päihdekäyttöä. Kielto voi hidastaa tai jopa estää aineiden leviämistä uusiin käyttäjäpiireihin ja erityisesti nuorten keskuuteen. Myös mahdollisuudet valvontaan paranevat.

Asetus tulee voimaan 10.6.2024.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Elina Kotovirta, p. 0295 163 713, [email protected]

Tiedotetta on muokattu 8.5.2024 klo 14.15. Lisätty Fimean linkki.