Hyppää sisältöön

Vakavalle koronataudille alttiita pikkulapsia on jatkossa mahdollista rokottaa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.1.2023 14.11
Tiedote

Koronarokotuksia voidaan jatkossa tarjota kuusi kuukautta täyttäneille ja sitä vanhemmille lapsille. Valtioneuvosto hyväksyi asetusmuutoksen 19.1. Tähän asti koronarokotteiden alaikäraja on ollut viisi vuotta.

Euroopan lääkevirasto (EMA) suositti 19.10.2022, että mRNA-rokotteiden antaminen yli kuusi kuukautta vanhoille lapsille hyväksytään, ja Euroopan komissio hyväksyi rokotteiden myyntilupien laajennuksen. Suomeen on hankittu rokotevalmistetta, joka soveltuu tälle ikäryhmälle. 

Muutos perustuu THL:n suositukseen 

THL suosittelee, että koronarokotuksia tarjotaan yksilölliseen harkintaan perustuen sellaisille 6 kuukauden – 11 vuoden ikäisille lapsille, joilla on jokin vakavalle koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus. Suositus perustuu Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) lausuntoon sekä KRAR:n alatyöryhmän taustaselvityksiin ja kannanottoihin.

Koronarokotteet on todettu turvallisiksi yli kuuden kuukauden ikäisille lapsille eli vakavia haittavaikutuksia ei ole todettu. Rokotteen aiheuttamat haittavaikutukset ovat olleet pääasiassa lieviä paikallisoireita tai kohtalaisia ja ohimeneviä kuume- ja väsymysreaktioita. Kliinistä tietoa 6 kuukauden – 4-vuoden ikäisten lasten rokotteista on kuitenkin kertynyt vasta rajallisesti ja tutkittua tietoa tarvitaan lisää.

Lasten vakavat tautitapaukset ovat harvinaisia

Lasten koronainfektioon liittyvät vakavat tautitapaukset ovat harvinaisia. Suomessa koronainfektiosta johtuvat lasten sairaalahoidot lisääntyivät vuoden 2021 lopussa ja vuoden 2022 alussa, mutta ovat sen jälkeen vähentyneet. Tutkimuksissa on havaittu taustasairauksien lisäävän vakavan taudin riskiä lapsilla. Suomessa sairaalahoitoon joutuneilla lapsilla on ollut mm. immuunipuutostiloja, kroonisia sydän- ja keuhkosairauksia sekä neurologisia sairauksia ja tiloja. 

Lasten koronarokotteiden tehon ja turvallisuuden sekä epidemiatilanteen seurantaa jatketaan ja suosituksia muutetaan tarvittaessa.

Lisätietoa

lääkintöneuvos Anni-Riitta Virolainen-Julkunen

hallitusneuvos Liisa Katajamäki

[email protected]