Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Temporära ändringar i självrisktiden för utkomstskyddet för arbetslösa

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 28.1.2022 14.57 | Publicerad på svenska 3.2.2022 kl. 11.28
Pressmeddelande 25/2022

Vissa undantag i utkomstskyddet för arbetslösa som gällt tidigare kommer att införas på nytt i januari–februari. Ändringarna hänför sig till självrisktiden för utkomstskyddet för arbetslösa och till jämkningen av företagsinkomsterna.

Under självrisktiden för utkomstskyddet för arbetslösa betalas temporärt arbetslöshetsförmån, om den första dagen av självrisktiden infaller under tidsperioden 1.1.2022–28.2.2022. 

Ett temporärt undantag görs också i fråga om jämkning av utkomstskyddet för arbetslösa. Företagsinkomsterna jämkas enligt företagarens egen anmälan, om det har skett en betydande förändring i inkomsterna på grund av covid-19-epidemin. Ändringen i fråga om jämkning hänför sig till ett annat tillfälligt undantag som gör det möjligt för företagare att få rätt till arbetsmarknadsstöd under förutsättningar som avviker från det normala. Undantaget som gäller jämkning är likaså i kraft 1.1–28.2.2022. 


Ytterligare information:

Joni Rehunen, specialsakkunnig, [email protected]                                        
Juho Orjala, minister Sarkkinens specialmedarbetare, [email protected]

 
Sivun alkuun