Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvosto antoi asetuksen hyvinvointialueiden varautumisesta sosiaali- ja terveydenhuollon häiriötilanteisiin

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 2.3.2023 13.56
Tiedote

Hyvinvointialueiden on varauduttava ennakkoon tehtävillä valmiussuunnitelmilla sekä muilla toimenpiteillä häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin. Asetus hyväksyttiin valtioneuvoston istunnossa 2.3.2023.

Hyvinvointialueiden on sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain mukaan varauduttava häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin yhteistyössä alueensa kuntien ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalueen kanssa. Lisäksi hyvinvointialueen on varautumisessaan varmistettava palvelujen jatkuvuuden turvaaminen myös silloin, kun palveluja toteutetaan hankkimalla niitä yksityisiltä palveluntuottajilta.

Asetuksella annetaan perussäännökset hyvinvointialueen valmiussuunnittelusta, tilannekuvan muodostamisesta sekä sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitelmien vähimmäissisällöstä. Alueellista yhteistyötä varten hyvinvointialueella tulee olla yhteistyöryhmä, jossa on edustus alueen sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta ja asiantuntemusta ainakin ympäristöterveydenhuollosta ja alueen kuntien varautumisesta. 

Asetuksessa säädetään myös eräistä varautumiseen liittyvistä asioista, joista hyvinvointialueen on sovittava sellaisen yksityisen palveluntuottajan kanssa, jolta hyvinvointialue hankkii sosiaali- ja terveyspalveluja.

Asetus tulee voimaan 1.4.2023. Asetuksessa tarkoitetun valmiussuunnittelun tulee olla valmiina vuoden 2023 loppuun mennessä. Hyvinvointialueen tulee muodostaa asetuksessa tarkoitettu yhteistyöryhmä 30.6.2023 mennessä.

Lisätietoa

Lasse Ilkka, erityisasiantuntija, sosiaali- ja terveysministeriö (paikalla 6.3.2023 alkaen)
Krista Lyyra, erityisasiantuntija, sosiaali- ja terveysministeriö
Erkki Papunen, hallitusneuvos, sosiaali- ja terveysministeriö
[email protected]

Muokattu 20.4. klo 14.38: Lisättiin liitteeksi asetusmuistio

 
Sivun alkuun