Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

Vammaispalvelujen käsikirjasta ajantasaista tietoa ammattihenkilöille ja kuntalaisille

16.3.2011 8.35
Uutinen N5-57473

Viime viikolla avattu vammaispalvelujen sähköinen käsikirja tukee vammaispalvelulain uusien säännösten yhdenmukaista soveltamista ja tarjoaa ajankohtaista tietoa alan ammattihenkilöille ja kuntalaisille. Käsikirjan tuottamisesta vastasi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, ja sen valmistelua ohjasi sosiaali- ja terveysministeriön asettama ohjausryhmä, joka julkisti loppuraporttinsa tänään.

Ohjausryhmä painottaa loppuraportissaan, että käsikirjan tietojen on pysyttävä luotettavina ja ajan tasalla. Siksi se ehdottaa, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos varaa pysyvät ja riittävät resurssit vammaispalvelujen käsikirjan ylläpitämiseen ja kehittämiseen sekä nimeää käsikirjalle toimitusneuvoston ja sen tueksi tarpeelliset asiantuntijaryhmät.

Vammaispalvelulain uudet säännökset palvelutarpeen selvittämisestä, palvelusuunnitelmasta ja asian viivytyksettömästä käsittelystä sekä vaikeavammaisten henkilökohtaisesta avusta tulivat voimaan syksyllä 2009.

Säännökset ovat muuttaneet vammaispalvelujen järjestämistä, ja niiden tulkintaan on kaivattu apua kunnissa. Vammaispalvelujen sähköinen käsikirja kokoaa yhteen keskeisen vammaispalveluja koskevan tiedon ja helpottaa näin kuntien vammaispalvelun työntekijöiden työtä.

Rekistereistä saatavia tietoja hyödynnettävä vaikutusten seurannassa

Vammaispalvelujen saatavuudesta ja esimerkiksi lainsäädäntömuutosten vaikutuksista on saatava myös tulevaisuudessa riittävästi tietoa. Ohjausryhmä ehdottaa, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ottaa huomioon vammaispalveluihin liittyvät tietopohjan vahvistamisen tarpeet, kun se ylläpitää alan tiedostoja ja rekistereitä sekä huolehtii niiden hyödyntämisestä. Tietopohjan vahvistamiseksi voidaan tehdä erilliskyselyjä sekä kehittää vammaispalvelujen indikaattoreita.

Taustaa

Vammaispalvelulain muutosten toimeenpanon ohjausryhmä toimi sosiaali- ja terveysministeriön johdolla, ja se oli koottu kuntien ja vammaisten henkilöiden sekä muiden vammaispalveluihin kiinteästi liittyvien toimijoiden edustajista. Ohjausryhmän toimiaika oli 15.4.2009 - 31.12.2010.

Ohjausryhmän tehtävänä oli ohjata vammaispalvelulain soveltamista tukevan ja ohjaavan käsikirjan valmistelua, ajantasaisena pitämistä sekä siihen liittyvää tiedottamista sekä ohjata lainmuutosten toteutumisen seurantaa.

Lisätietoja

Neuvotteleva virkamies Päivi Voutilainen, p. 09 160 74135
Hallitussihteeri Jaana Huhta, p. 09 160 74132

verkkouutiset
Palaa sivun alkuun