Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Det andra nationella handlingsprogrammet för FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning har publicerats – rättigheterna ska beaktas i all verksamhet

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 11.2.2021 9.26
Pressmeddelande

Det andra nationella handlingsprogrammet för FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning har publicerats i Finland. Genom handlingsprogrammet verkställs FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, som trädde i kraft sommaren 2016. 

Viktiga mål i handlingsprogrammet är att öka medvetenheten om rättigheterna för personer med funktionsnedsättning samt integreringen av dessa rättigheter inom olika förvaltningsområden och i samhället i stort. Integreringen innebär att rättigheterna för personer med funktionsnedsättning beaktas i all verksamhet. 

Över hundra åtgärder ska föra oss mot ett mer jämlikt samhälle

Handlingsprogrammet består av 110 åtgärder som olika ministerier har förbundit sig att genomföra. Åtgärderna i programmet bildar 13 helheter, varav en del är principiella och tvärgående. 

Säkerheten har tagits med som ett nytt innehållsområde. Handlingsprogrammet har beretts mitt under coronaepidemin. Under undantagsförhållanden ska man fästa särskild uppmärksamhet vid säkerheten för personer med funktionsnedsättning och samtidigt också komma ihåg respekten för de mänskliga rättigheterna.

"Programmet är ett steg mot ett mer jämlikt samhälle, men vi är ännu inte framme. Vi kan inte nöja oss med att sysselsättningen, utbildningen, levnadsstandarden och delaktigheten för personer med funktionsnedsättning blir sämre än för den övriga befolkningen. Vi har också i fortsättningen mycket att göra i fråga om tillgänglighet. Alla personer med funktionsnedsättningar bör ha ett eget hem och en möjlighet till ett självständigt liv som liknar dem själva. Vi har stora samhälleliga reformer på gång, och inom dem är det möjligt att främja även dessa mål", konstaterar familje- och omsorgsminister Krista Kiuru.

Handlingsprogrammet har utarbetats tillsammans med funktionshinderorganisationer

Handlingsprogrammet har utarbetats av delegationen för rättigheter för personer med funktionsnedsättning Vane, som består av representanter från funktionshinderorganisationer, arbetsmarknadsorganisationer och centrala ministerier i fråga om rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. 

Dessutom har funktionshinderorganisationer och andra intressegrupper hörts. De har gett viktig information om de åtgärder i FN:s konvention som ska prioriteras i handlingsprogrammet.

Mer information

Merja Heikkonen, generalsekreterare, tfn 0295 163 203

 
Sivun alkuun