Hyppää sisältöön

Möjligheterna att sysselsätta äldre och personer i yrkesinriktad rehabilitering förbättras

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 5.12.2023 13.25
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet har fastställt de ändringar i beräkningsgrunderna som arbetspensionsbolagen har föreslagit i fråga om modellen med avgiftsklasser för finansieringen av sjuk- och invalidpensioner. Syftet med de föreslagna ändringarna är att sänka arbetsgivarnas tröskel för att anställa äldre arbetssökande och arbetssökande i yrkesinriktad rehabilitering.

Ändringen gällande nya arbetstagare som är äldre än 55 år bygger på regeringsprogrammets mål om jämlikheten i arbetslivet och förebyggandet av diskriminering. 

Beräkningen av stora arbetsgivares risknivå påverkas av de sjuk- eller invalidpensioner som betalas till de personer som varit anställda hos dem, och arbetsgivarna betalar arbetspensionsavgift enligt deras risknivå på pensionerna och modellen med avgiftsklasser.     

I fortsättningen ska sådana fall där en arbetstagare som fyllt 55 år har anställts som ny arbetstagare inte längre räknas med i de sjuk- och invalidpensioner som påverkar arbetsgivarens avgiftsklass.  

Dessutom vill man förbättra möjligheterna att sysselsätta personer i yrkesinriktad rehabilitering genom att från den grupp av sjuk- och invalidpensioner som inverkar på arbetsgivarens avgiftsklass ta bort sådana fall där arbetet har börjat med läroavtalsutbildning eller arbetsprövning som genomförs som yrkesinriktad rehabilitering. Dessutom ska sjuk- och invalidpensionerna beaktas i avgiftsklasserna mera närmare början av sjuk- eller invalidpensioneringen för att öka modellens incitament för att ta till rehabiliterande åtgärder i ett tidigare skede.  

I modellen med avgiftsklasser gjordes också några andra ändringar som förbättrar modellens funktionalitet och riskmotsvarighet.  

Syftet med ändringarna är att sysselsättningsmöjligheterna för äldre och personer som har nedsatt arbetsförmåga ska förbättras, att rehabiliteringen ska börja i rätt tid och att modellen med avgiftsklasser i samband med finansieringen av sjuk- eller invalidpensioner ska fungera bättre.  

Ändringarna planeras träda i kraft vid ingången av 2024. I praktiken syns ändringarna i arbetsgivarnas arbetspensionsavgifter först under de kommande åren. 

Mer information:

Minna Lehmuskero, övermatematiker, tfn 0295 163 342, [email protected]