Hyppää sisältöön

Armollisuus on avain opintojen ja työelämän tasapainottamiseen

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 7.8.2024 9.00
Kolumni
Lotta Lind
Suunnittelija Lotta Lind (Kuva: LVM)

Syksyn koittaessa monet meistä valmistautuvat taas uuden lukukauden alkuun. Opintojen ja työelämän yhteensovittaminen nousee jälleen ajankohtaiseksi aiheeksi.

Edessä on tasapainottelua aikataulujen ja erilaisten vaatimusten välillä. Tässä tilanteessa armollisuus itseään kohtaan nousee tärkeäksi voimavaraksi.

Olen viimeisen puolen vuoden aikana työskennellyt ministeriön viestinnässä opintojeni ohella. Työ on ollut erittäin mielenkiintoista ja työyhteisöni kannustava, mutta työn ja opiskelun yhdistäminen ei ole aina ollut helppoa.

En voi kieltää, etteikö aikataulujen yhteensovittaminen ja tehtävien priorisointi olisi välillä haastavaa.

Ehkä tärkein opetus onkin ollut oppia olemaan armollinen itseään kohtaan.

Opinnot vaativat töiden tavoin syvällistä ajatustyötä ja tämä kannattaa ottaa huomioon, kun aikatauluttaa arkea. Sama pätee varmasti myös moneen muuhun elämäntilanteeseen, kuten perhe-elämään tai tavoitteelliseen harrastamiseen. On tärkeää hyväksyä, että kaikkea ei voi tehdä täydellisesti. Välillä kannattaakin olla tyytyväinen tehtyyn suoritukseen.

Työyhteisöni tuki ja joustavat työajat ovat olleet merkittävä apu opintojeni edistymisessä. Kannustava ilmapiiri ja ymmärrys opiskelun ja työn yhteensovittamisen haasteista ovat auttaneet minua löytämään tasapainon näiden kahden välillä.

Armollisuus itseään kohtaan ei tarkoita laiskuutta tai tavoitteiden alentamista, vaan inhimillisen asenteen omaksumista. On tärkeää osata tunnistaa omat rajansa ja antaa itselleen lupa levätä ja ladata akkuja. Lisäksi on välttämätöntä opetella priorisoimaan.

Kun syksy tuo mukanaan uusia haasteita ja mahdollisuuksia, muistetaan olla armollisia itsellemme. Oli kyseessä sitten opintojen ja työelämän yhdistäminen tai muu elämänmuutos, armollisuus ja omien prioriteettien hahmottaminen ovat avaimia hyvinvointiin ja mitä luultavammin myös onnistumiseen.

Lotta Lind
suunnittelija, ministeriön viestintä