Hyppää sisältöön

Rautatieasemanhaltijan tehtäviä koskeva arviomuistio lausunnoille

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 16.8.2024 12.21
Tiedote
Kuvassa oikealla näkyy raide ja vasemmalla asemarakennus ja joukko ihmisiä odottamassa junaa
Ihmisiä odottamassa junaa asemalaiturilla (Kuva: Markus Pentikäinen, Keksi)

Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää lausuntoja rautatieaseman asemanhaltijan lakisääteisten tehtävien ja vastuiden järjestämistä koskevasta arviomuistiosta. Lausuntoja voi antaa 27.9.2024 asti.

Arviomuistiossa käsitellään EU-asetuksissa asemanhaltijalle osoitettuja velvoitteita ja niiden hoitamisen nykytilaa sekä arvioidaan tarvetta vastuuttaa asemanhaltijan tehtäviä lainsäädännössä jollekin toimijalle. 

Rautatieliikenteen EU-asetuksissa asemanhaltija määritellään jäsenvaltiossa olevaksi organisaatioyksiköksi, jolle on annettu vastuu yhden tai useamman rautatieaseman hallinnosta ja joka voi olla rataverkon haltija. Asemalla tarkoitetaan näissä asetuksissa kaikkia henkilöliikenteen pysähdyspaikkoja. Asemanhaltijalle on EU-säädöksissä osoitettu rautatieliikenteen hallinnointiin ja erityisesti vammaisten matkustajien oikeuksiin liittyviä velvoitteita.

Tällä hetkellä kansallisen lainsäädännön tasolla ei ole selvää, kenelle asemanhaltijan tehtävät kuuluvat. Tämän vuoksi myös valvonta on ollut vähäistä. Vastuiden selkeys ja asianmukainen valvonta tukevat EU-asetusten matkustajien oikeuksiin liittyvien tavoitteiden toteutumista ja valmistautumista monitoimijaympäristöön henkilöjunaliikenteessä.

Muistiossa esitetään sidosryhmien kommentoitavaksi alustavia etenemisvaihtoehtoja: 

1. Asema-alueiden omistusta tai asemien sopimuspohjaista hallinnointia keskitetään ja nämä toimijat määritetään lainsäädännössä asemanhaltijoiksi koko Suomessa tai tietyillä asemilla.

2. Asema-alueiden omistajat määritetään asemanhaltijoiksi lainsäädännössä. 

3. Asemanhaltijaa ei määritetä lainsäädännössä, mutta asemanhaltijan lakisääteiset tehtävät osoitetaan tarvittaessa lainsäädännössä tehtäväperusteisesti tietyille toimijoille.

4. Asemanhaltijaa ei määritetä lainsäädännössä eikä asemanhaltijan tehtäviä erikseen osoiteta toimijoille, vaan asemanhaltijan EU-asetuksen mukaisten tehtävien hoitamiseen puututaan tarvittaessa tapauskohtaisesti valvonnan keinoin.

Mitä seuraavaksi?

Lausuntoja voi antaa 27.9.2024 asti. Lausuntokierroksen jälkeen valmistelu jatkuu virkatyönä.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Eveliina Uusitalo, [email protected], p. 0295 342 028 

hallitusneuvos Hanna Laurila, [email protected], p. 0295 342 025