Hyppää sisältöön

Suomi lähetti kuudennen vastauksen komissiolle Yleä koskevaan kanteluun

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 15.9.2023 13.00
Tiedote
Vaaleahiuksinen nainen istuu kotona sohvalla läppärin ääressä kuulokkeet korvilla.
Nainen sohvalla läppärin ääressä. (Kuva: Mika Pakarinen, Keksi/LVM)

Suomen valtio toimitti Euroopan komissiolle 12.9.2023 kuudennen vastauksensa Sanoma Media Finland Oy:n Yleisradiota koskevaan kanteluun. Suomi on pyytänyt komissiolta lupaa vastauksen julkaisemiseen. EU-lainsäädännöstä johtuen kirjeenvaihto komission kanssa on lähtökohtaisesti salassa pidettävää.

Sanoman keväällä 2021 tekemä kantelu koskee erityisesti Ylen tilausvideopalveluita (video-on-demand) ja sähköisiä oppimissisältöjä. Yle tuottaa nykyisellään Yle Areenassa tilausvideopalveluja, jotka eivät kantelijan näkemyksen mukaan ole EU:n valtiontukilainsäädännön mukaisia.

Suomen vastausten mukaan Ylen nykyinen toiminta on EU:n valtiontukilainsäädännön mukaista. Vastauksissa katsotaan, että Sanoman kantelu perustuu virheelliseen tulkintaan EU-lainsäädännöstä ja harhaanjohtavaan kuvaukseen suomalaisesta mediamarkkinasta ja –sääntelystä.

Suomi on vastauksissaan katsonut, että Yle Areena ja oppimissisällöt ovat tarpeellinen vastaus kuluttajien sisältöpalveluiden käyttötarpeiden muutokseen ja siten osa Ylen julkisen palvelun tehtävää.

Mitä seuraavaksi?

Komissio arvioi, ovatko Suomen esittämät vastaukset riittäviä ja päättää sen perusteella, pyytääkö se Suomelta lisäselvityksiä. Valtiontukiasioiden käsittely EU:ssa voi viedä useita vuosia ja sisältää useita kirjelmöintikierroksia.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Roosa Patrakka, roosa.patrakka(at)gov.fi, p. 0295 342 192

yksikön johtaja Sini Wirén, sini.wiren(at)gov.fi, p. 0295 342 532