Hyppää sisältöön

Työryhmä edistämään kansallista 6G-yhteistyötä ja Suomen asemaa matkaviestinverkkojen edelläkävijänä

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 22.8.2024 14.57
Tiedote
Ilmakuvan etualalla viestintämasto, taustalla vihreää metsää ja taajama-asutusta
Masto ja taajama ilmakuvassa (Kuva: Tuomas Uusheimo, Keksi/LVM)

Liikenne- ja viestintäministeriön asettama työryhmä on aloittanut työnsä 6G viestintäteknologioiden edistämiseksi. Työryhmän tavoitteena on valmistella Suomen kansallinen 6G-tiekartta ja edistää yhteistyötä ja tiedonvaihtoa tulevan sukupolven langattomien verkkoteknologioiden saralla. Työryhmässä on edustus valtionhallinnon keskeisiltä toimijoilta sekä tutkimus- ja yrityskentän sidosryhmistä.

 Suomi on matkaviestinverkkojen edelläkävijä. Tavoitteena on pysyä maailman kärkijou-koissa seuraavien sukupolvien mobiiliverkkojen kehittäjänä ja hyödyntäjänä. 

Työryhmä tukee Suomen kansainvälistä 6G-vaikuttamistyötä. Työryhmässä myös tarvittaessa valmistellaan Suomen kantoja eri kansainvälisillä foorumeilla käsittelyssä oleviin ajankohtaisiin kysymyksiin. Tarkoituksena on muun muassa kartoittaa ja koota Suomen tavoitteita seuraavan sukupolven matkaviestinteknologioiden tarvitsemiin radiotaajuuksiin liittyen. Osana tiekarttaa tarkastellaan verkkoturvallisuuden varmistamista 6G-siirtymässä sekä toimintavarmuuteen ja yhteentoimivuuteen liittyviä kysymyksiä. Turvallisuuskysymysten osalta työ yhteensovitetaan verkkoturvallisuuden neuvottelukunnan työn kanssa.

Työryhmän puheenjohtajana toimii osastopäällikkö Sabina Lindström liikenne- ja viestintäministeriöstä ja varapuheenjohtajana osastopäällikkö Laura Eiro liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Työryhmässä on edustettuina myös opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, ulkoministeriö, valtion kyberturvallisuusjohtajan toimisto, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Väylävirasto, Business Finland, VTT, Nokia, FiCom, DNA, Telia, Elisa, Teknologiateollisuus, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Oulun yliopisto ja Tampereen yliopisto.

Mitä seuraavaksi?

Työryhmän toimikausi kestää 31.5.2025 saakka.

Lisätietoja:

viestintäneuvos Mirka Meres-Wuori, p. 0295 342 061, [email protected] 

johtava asiantuntija Kaisa Kopra, p. 0295 342 066, [email protected]