Hallituksen esitys vesihuoltolain muutoksiksi eduskuntaan

Hallituksen esitys vesihuoltolain muuttamisesta on annettu eduskunnalle. Lakimuutoksilla estetään vesihuollon yksityistäminen ja turvataan vesihuollon tehokas toiminta ja huoltovarmuus investointitarpeiden kasvaessa. Lakimuutokset on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2026.
Maa- ja metsätalousministeriön valmistelema hallituksen esitys vesihuoltolain muuttamisesta on hyväksytty valtioneuvoston yleisistunnossa 30.4.2025.
”Lakiuudistuksen keskeinen tavoite on turvata yhteiskunnan toimivuudelle välttämättömät vesihuoltopalvelut. Huoltovarmuuden kannalta on tärkeää, että vesihuolto säilyy julkisessa omistuksessa”, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah sanoo.
Vesi on meidän -kansalaisaloite pannaan toimeen
Pääministeri Orpon hallitusohjelman mukaan ”Vesihuollon toiminta turvataan ja vesivarat pidetään kansallisissa käsissä”. Hallituksen esityksellä toimenpannaan hallitusohjelman kirjaus sekä Vesi on meidän -kansalaisaloitteeseen perustuva eduskunnan päätös (EK 26/2021 vp - KAA 2/2020 vp).
Esitetyt lakimuutokset ovat merkittävä ja uudensisältöinen rajoitus kunnalliseen itsehallintoon.
Esityksen mukaan lakiin lisättäisiin säännös, jonka nojalla kunta ei saa myydä vesihuoltoon kohdistuvaa omistustaan. Myöskään kunnan omistuksessa tai määräysvallassa oleva vesihuoltolaitos ei saisi myydä vesihuolto-omaisuuttaan.
Kunnalle säädettäisiin myös etuosto-oikeus nykyisin yksityisessä omistuksessa olevien vesihuoltolaitosten ja niiden vesihuolto-omaisuuden kaupoissa. Jatkossa saisi perustaa vain kunnan omistuksessa olevia vesihuoltolaitoksia tai asiakasomisteisia vesihuolto-osuuskuntia.
Investointien ja varautumisen suunnitelmallisuudella turvataan vesihuollon toimintaedellytyksiä ja kohtuulliset vesihuoltomaksut
Suomen vesihuollon korjausvelka on kasvussa. Tuoreimman arvion mukaan kokonaisinvestointitarve vesihuoltoon kaksinkertaistuu lähivuosina nykyisestä 400 miljoonan euron vuositasosta.
Korjausvelan selättämiseen tarvitaan suunnitelmallisuutta, ja jatkossa laitosten on lain mukaan laadittava omaisuudenhallintasuunnitelma. Myös laitosten velvoitteita varautumissuunnitteluun tarkennetaan.
Lisääntyvä suunnitelmallisuus turvaa vesihuollon toimintaedellytyksiä ja auttaa pitämään vesihuoltomaksut kohtuullisina ja tasapuolisina.
Toiminta-alueiden määritystä ja kiinteistöjen liittämisvelvollisuutta selkeytetään
Vesihuoltolaitosten pitkäjänteisen toiminnan ja kestävän omaisuudenhallinnan tukemiseksi esityksellä tehdään muutoksia vesihuollon toiminta-alueisiin sekä kiinteistöjen liittämisvelvollisuuteen.
Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen määritystä ehdotetaan selkeytettäväksi useilla säännösmuutoksilla. Nämä koskisivat muun muassa kunnan velvollisuutta päivittää toiminta-alueita säännöllisesti.
Jatkossa kiinteistöt tulisi lähtökohtaisesti liittää vesihuoltolaitoksen verkostoon vesihuoltolaitosten toiminta-alueilla. Näin ollen liittämisvelvollisuus kiristyisi niillä taajamien ulkopuolisilla alueilla, jotka ovat kunnan vahvistamalla toiminta-alueella. Siirtymäsäännöksin varmistettaisiin, että muutoksesta ei aiheutuisi kiinteistön omistajille kohtuuttomia tilanteita. Lisäksi liittämisvelvollisuudesta vapauttaminen olisi edelleen mahdollista hakemuksesta tiettyjen edellytysten täyttyessä.
Muut muutokset
Muilla lakimuutoksilla selkeytettäisiin kunnan vesihuollon järjestämisvelvollisuutta, tehostettaisiin lain valvontaa sekä edistettäisiin vesihuollon alueellista yhteistyötä ja rakennemuutosta. Lain yleistä toimivuutta parannettaisiin selkeyttämällä lain yksittäisiä säännöksiä.
Esityksessä tehdään myös arvio vesihuoltolaitosten tehtävistä perustuslain 124 §:n (hallintotehtävän antaminen muulle kuin viranomaiselle) kannalta. Esityksessä katsotaan, että vesihuoltolaitokset hoitavat julkista hallintotehtävää silloin, kun ne huolehtivat vesihuollosta kunnan vahvistamalla toiminta-alueella. Tällä vahvistetaan vesihuoltolaitosten asiakkaiden oikeusturvaa ja hyvän hallinnon periaatteiden toteutumista vesihuoltotoiminnassa.
Hallituksen esityksen valmistelua on tukenut työryhmä, jossa on ollut edustettuna useita ministeriöitä ja sidosryhmiä. Hallituksen esityksestä järjestettiin kaksi lausuntokierrosta.
Linkit:
Hallituksen esitys
Lakihanke vesihuoltolain uudistuksesta Hankeikkunassa
Vesihuoltolain uudistus -verkkosivu
Tiedotteen pääkuva
Lisätietoja:
Marjo Anttoora, ministerin erityisavustaja, p. 0295 162 176, [email protected]
Olli-Matti Verta, vesitalousjohtaja, p. 0295 162 123, [email protected]
Vilja Klemola, lainsäädäntöneuvos, p. 0295 162 309, [email protected]